Gündem

CHP Sözcüsü Öztrak'tan olası İstanbul depremi için hükûmete çağrı: Seferberlik ilan edelim

"Deprem bölgelerinde nüfusun yoğunluğunu artırmamalıyız"

29 Ocak 2020 07:26

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, deprem riski nedeniyle sanayi, finans, iletişim başta olmak üzere stratejik altyapıların İstanbul'a yoğunlaşmasının yanlış olduğunu belirterek, “Bu hayati öneme sahip altyapıları ülkenin dört bir yanına dengeli bir şekilde dağıtmalıyız. Bunların planlarını bir an önce yapmalıyız” dedi. Depremin siyasi şov konusu yapılmayacak kadar ciddi bir iş olduğunu vurgulayan Öztrak, hükûmete “Gelin aktif fay hatlarında ve hassas deprem bölgelerinde kentsel dönüşüm gerçekleştirmek üzere önümüzdeki 5 yıl için seferberlik ilan edelim” çağrısında bulundu.

Sözcü'den Nuray Tarhan'ın haberine göre, Öztrak şunları söyledi:

“Artık aktif fay hatları üzerinde yerleşime izin vermemeliyiz ya da özel tedbirler aldıktan sonra bu yerleşime izin vermeliyiz. Esasen bu konuda kanunlarımız var. Aktif fay hatlarını da en ince detayına kadar biliyoruz. Ama kanunlara uyan yok. Rant söz konusu olunca gözler kanun görmüyor. Bu son depremde de gördük ki ‘Deprem değil, bina öldürüyor.' Bu nedenle bina envanterimizin depreme dayanıklılık durumunu bir an önce tespit etmeliyiz. Kentsel dönüşümü rant için değil depremin etkilerini en aza indirmek için kullanmalıyız. Güçlendirilecek binaları bir an evvel tespit etmeliyiz. Bunları güçlendirmeliyiz. Güçlendirmesi mümkün olamayan binaları da depremden yıkmadan önce biz yıkıp yeniden inşa etmeliyiz. Deprem bölgelerinde nüfusun yoğunluğunu artırmamalıyız. Başta İstanbul olmak üzere depremler için şimdiden kriz masası oluşturmalıyız. Deprem için yapılan kriz senaryolarını yeniden gözden geçirmeliyiz. Toparlanma ve barınma alanlarını yeniden belirlemeli ve bunların sayılarını çoğaltmalıyız. Ranta teslim edilenleri kurtarmalıyız.”

2011'de kapatılmadan önce imar affı çıkarılmaması konusunda defalarca uyaran eski Devlet Planlama Teşkilatı'nın Müsteşarı İlhan Kesici de, 18 yıldır neredeyse tüm yatırımların İstanbul'a yoğunlaştığını belirterek, “Bu çok yanlış. Her coğrafi bölgede en az iki şehir cazibe merkezi haline getirilmeli. Yoksa hem İstanbul hem de Türkiye boğulur” dedi. Kesici, İstanbul'un finans merkezi yapılmasının da çok büyük hata olduğunu belirterek, “İstanbul'dan tersine göçü sağlayacak tedbirlerle kalkınma yurt geneline yayılmalı” diye konuştu.