Gündem

CHP'li Taşcıer: Aşı karşıtlığı suç kapsamına alınmalı

Taşcıer, aşılamada veli veya vasinin rızası aranmamasına yönelik kanun teklifi verdi

14 Mart 2019 11:56

T24

Eczacı da olan CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Taşcıer aşı karşıtlığının önüne geçilmesi için Meclis’e yasa teklifi verdi. Teklifte, zorunlu aşı uygulanmasını reddeden ebeveynlere ya da toplumun zorunlu aşıya olan güvenini sarsacak davranışlarda bulunan kişilere iki aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası, suçun tekrarı halinde iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

Taşcıer, devletin en önemli sorumluluğunun toplum sağlığını korumak olduğunu ifade ederek "Anayasa’nın ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ilgili maddeleri diyor ki, Devlet çocuğun üstün yararını gözetmekle yükümlüdür" dedi. Taşcıer, "Bu yıl 23 bini aşkın ailenin çocuğuna aşı yapılmasına karşı çıktığını" ifade etti.

Çocuğuna aşı yaptırmayı reddeden ailelerin arttığını kaydeden Taşcıer, "Aşı ile ilgili hiçbir bilimsel gerçeğe ve veriye dayanmayan söylentilerden etkilenen ebeveynler ne yazık ki tamamen uydurma sözlere inanarak çocuklarına aşı yaptırmıyor. Bu durum toplum sağlığına karşı bir tehdittir" dedi.

Ölümlerin çoğu aşısız çocuklardan

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) istatistiklerini paylaşan Taşcıer, “Önlenebilir altı hastalık, boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, çocuk felci ve verem sebebiyle tüm dünyada gerçekleşen çocuk ölümleri 1989 yılında 5 milyon civarında iken, gelişen aşılama uygulamaları sayesinde bu oran günümüzde 100 bin dolaylarına gerilemiş. Çocuk ölümlerinin çok büyük bir çoğunluğu da aşısız çocuklardan oluşmaktadır” diye konuştu.

CHP'li Taşcıer, İtalya Sağlık Bakanlığını örnek göstererek şunları ifade etti:

"İtalya’da kızamık vakaları artınca İtalya hükümeti harekete geçti. 6 yaşına kadar olan çocukların aşılandığına dair resmi belge yoksa çocuklar yuvalara ya da anaokullarına alınmayacak. Böylelikle hem aşılama teşvik edilmiş hem de diğer çocuklar koruma altına almış oluyor"

Taşcıer’in kanun teklifine göre, kızamık, çocuk felci, kabakulak, kızamıkçık, difteri, boğmaca, tetanoz, suçiçeği, Hepatit A, Hepatit B, verem, pnomokok, hemafilus influenza aşıları ile toplumun ve belirli bir kesiminin sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıklarda, Sağlık Bakanlığı’nın belirleyeceği aşıları yaptırmak zorunlu hale getiriliyor. Bu aşılarda veli veya vasinin rızasının aranmamasını kanunlaştıracak teklifte, bu aşıların ücretsiz olarak yapılacağı da hüküm altına alınıyor.