Gündem

CHP’li Tanal: İGDAŞ personeli evlere gidip Binali Yıldırım’a oy istedi

İGDAŞ, bu iddia üzerine ziyaretlerin periyodik empati ziyaretleri olduğunu açıkladı

07 Haziran 2019 14:34

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İGDAŞ personelinin yardıma muhtaç ailelerin evlerini dolaşarak AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’a oy istediğini iddia etti. İGDAŞ, bu iddia üzerine ziyaretlerin periyodik empati ziyaretleri olduğunu açıkladı

Tanal, Twitter hesabından İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İGDAŞ’la ilgili kendisine gelen bir ihbarı paylaştı. Tanal’ın aktardığı iddiaya göre, İGDAŞ’ın imkanları, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın seçim kampanyası için seferber ediliyor. Mahmut Tanal'ın paylaştığı iddia şu şekilde:

"İGDAŞ A.Ş Genel Müdürü bütün İGDAŞ’ı Kartal bölgesinde topluyor. Mühendislerin telefonlarına gelen mesajlarda 1,2,3 Haziran ve 7,8,9 Haziran tarihlerinde müdürler, şefler ve bir kısım personeller olacak şekilde ev ev dolaşıp (özellikle yardıma muhtaç insanların evlerinde) oy istiyorlar, AKP’nin verdiği şeyleri dağıtıyorlar (Gıda,eşantiyon vb)Seçime kadar devam edeceğine dair programlar ( hafta sonu tatilleri dahil) yapıyorlar. Görevlendirdikleri personellere mesaj atıyorlar. Çalıştırılan personellere fazla mesai ücretlerini başka yollarla ödeneceğini söylüyorlar.1 müdür 1 şef, 1 şef 1 mühendis,1 teknik personel gibi 2 li gruplar halinde görevlendirilen personele ayrıca kiralık sivil araçlar (igdaş logosu olmayan) tahsis edilmiş vaziyette. Anlaşılan İGDAŞ’ın bütün varlığını, İstanbul seçimlerini döndürebilmek için harcıyorlar, yazıktır günahtır tüyü bitmemiş yetimin hakkı var o paralarda var. İST Valisi @istanbulvalisi yapılanların hukuksuz olduğunu bilmenizi gereğini yapmanızı aksi takdirde peşini bırakmayacağım"

"Personel korkuyor"

Ayrıca, görevlendirilen İGDAŞ personeli içinde evlere gidip Binali Yıldırım’a destek talebinde bulunmak istemeyenlerin olduğu, işten atılma korkusuyla seslerini çıkarmadıkları, ziyaretlerde amirlerine iştirak ettikleri belirtildi.

İGDAŞ'tan açıklama

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın paylaştığı iddialara ilişkin yazılı bir açıklama yapan İGDAŞ, “iddialara konu olan ziyaretlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, empati ziyaretleri kapsamında periyodik olarak yapıldığını, sadece yönetici personelin gönüllülük esasına göre katılım gösterdiğini” ileri sürdü. Yapılan ziyaretlerin herhangi siyasi bir kimlikle yapılmadığı ve siyasi amaç taşımadığı savunularak, “Dolayısıyla oy istemek asla söz konusu değildir” denildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sosyal yardım verdiği vatandaşların evlerine yapılan ziyaretlerde siyasi içerikli bir hediyenin dağıtılmadığının da savunulduğu İGDAŞ açıklamasında, “Hediye geleneksel olarak bayramlaşma vesilesiyle götürülen bir kutu çikolatadan ibarettir” ifadelerine yer verildi.

İhbardaki fazla mesai ücreti ödenmesi iddiası için ise “Ziyaretleri gerçekleştiren personel tamamen gönüllülük esasına göre bu çalışmada yer almıştır. Dolayısıyla herhangi bir mesai ücreti ödenmesi söz konusu değildir” savunması yapıldı.

Tanal: Olayın peşini bırakmayacağım

İGDAŞ’ın kendisine verdiği cevapla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP’li Vekil Mahmut Tanal, tevil yoluyla yazdıklarının ikrar edildiğini söyledi. Tanal, İGDAŞ yöneticilerine personele atılan mesajları paylaşmaları çağrısında bulunarak, “Empati mühendis ve teknik personelle mi yapılır? Tatil olduğu halde İGDAŞ personeli hangi hak ve yetki ile sabah saat 09.00’da çalışmak üzere toplantıya çağrıldı?” diye sordu. Tanal, bu olayın peşini bırakmayacağını, TBMM gündemine taşıyacağını kaydetti.