Gündem

CHP'li Tahsin Tarhan, büyükşehir belediyelerinden vakıflara aktarılan kaynakları Meclis gündemine taşıdı

Tarhan, “31 Mart Yerel seçimleriyle millet, istediği şeffaf siyaset anlayışını çok net bir şekilde ortaya koymuştur" dedi

29 Ağustos 2019 12:49

Kocaeli Milletvekili ve TBMM Sanayi Komisyonu CHP Sözcüsü Tahsin Tarhan, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra çokça gündeme gelen Belediyeler kanalıyla vakıflara, derneklere ve kuruluşlara yapılan kaynak aktarımının araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Tarhan, “Kamuoyunda, özellikle Büyükşehir Belediyelerinden iktidara yakın vakıf, dernek ve kuruluşlara büyük miktarlarda kaynak aktarımı olduğu iddiası konuşuluyor. İktidar cephesi ise bu durumu kabul etmiyor. Meclis açıldığında kurulacak bir Araştırma Komisyonu Belediyelerimizin kaynaklarının nasıl kullanıldığını ortaya çıkaracak ve eğer usulsüz bir durum söz konusu değilse kimse zan altında kalmamış olacaktır” dedi.

Tahsin Tarhan, “31 Mart Yerel seçimleriyle millet istediği siyaset anlayışını çok net bir şekilde ortaya koymuştur. Bu anlayışta şeffaflık esastır. Yerel yönetimler vatandaşa hizmet için neler yapmış, kaynaklarını nasıl kullanmış, israf söz konusu olmuş mu? Sırf iktidara ya da muhalefete yakın diye kayırılan kişi kurum ya da kuruluşlar var mıdır? Bu soruların cevabını öğrenmek tüm vatandaşlarımızın hakkıdır. Bu noktada Türkiye Büyük Millet Meclisine görev düşmektedir. Kurulacak araştırma komisyonuyla hem varsa usulsüzlükler tespit edilecek hem de eğer yoksa kişi ve kuruluşlar zan altında kalmaktan kurtulacaktır. Her siyasi partinin bu konuya olumlu yaklaşması gerektiğini düşünüyoruz. Tabi usulsüzlükleri ortaya çıksın istemiyorlarsa, o da kendi duruşları olacaktır” dedi.

Tahsin Tarhan, “31 Mart sonrasında yönetimi ve siyasi partisi değişen belediyeler için en çok duyduğumuz şey belediye kaynaklarının önemli bir kısmının vakıflara ve derneklere aktarım yaptığıdır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın açıkladığı rakamlar bazı dernek ve vakıflara büyük imtiyazlar sağladığını belgelemektedir. Peki bu dernek ve vakıflara neden kaynak aktarımı yapılmış? Vakıfların ve derneklerin Belediyelerin kaynaklarını bu denli kullanmasının sebebi nedir?” dedi.

"30 Büyükşehir Belediyemizin hepsinde bu araştırılma yapılsın istiyoruz"

Tahsin Tarhan, “Araştırma Önergemizde sadece şu belediye incelensin diğeri incelenmesin gibi bir hususa vurgu yapmıyoruz. 30 Büyükşehir Belediyemizin hepsinde bu araştırılma yapılsın istiyoruz. Amacımız vatandaşın parasıyla oluşan belediye kaynaklarının nasıl kullanıldığını ortaya çıkartmak.

Kamuoyunda Büyükşehirlere atanan kayyum yöneticilerinin yaptığı masraflar, fetö ile ilişki içinde olan vakıflara aktarılan kaynaklar her gün haber bültenlerinde karşımıza çıkıyor. Meclis Araştırması olmadan hiçbir dernek ve vakfı zan altında bırakmamak için kurum adlarını vermemeye özen gösterdik. Ancak herkesin kendi vicdanına sorması gerekir. Büyükşehir Belediyelerimiz, kamuoyuna yansıyan olaylardan sonra Ensar Vakfı’na neden kaynak aktarımı sağlamaya devam eder. Ensar Vakfı’na kaynak aktarımı olurunu veren Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri kimlerdir? Kimlerle bağlantılı ve temas halindedir. Meclis Araştırma Komisyonuyla hepsinin açıklığa kavuşacağını düşünüyoruz” dedi.