Gündem

CHP’li Sertel: Uçaklar ‘arızalı’ değil, pahalı

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Bakan Pakdemirli'nin THK uçakları için ‘arızalı’ demesini eleştirdi

21 Ağustos 2019 00:36

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin orman yangınlarında kullanılması beklenen Türk Hava Kurumu (THK) uçakları için ‘arızalı’ demesini eleştirerek ‘iktidarın maliyet yüksekliği nedeniyle İzmir’in yanışını izlediğini’ söyledi.

Üç gündür söndürme çalışmaları devam eden İzmir yangınıyla ilgili açıklamalar yapan Sertel bakanlığın saatlik ücreti 100 bin lirayı bulan uçakları yüksek maliyetlerden dolayı kiralamadığını savundu: “Gazeteci titizliğiyle araştırdım. Tarım ve Orman bakanı ‘Uçaklar arızalı’ dedi. Sayın bakan ne yazık ki gerçekleri söylemiyor. THK’nın altı uçağından beşi Ankara’da. Uçakların biri de şu anda İzmir’in Menderes ilçesinde. THK yetkilileri uçaklarda arıza olmadığını söylüyor.”

TIKLAYINIZ- İzmir'de 53 saatlik orman yangını | Bakan Pakdemirli: THK'nın 6 uçağından 3'ünün motor yuvalarında motor yok

‘Uçak arızalı diyen bakan istifa etsin’

THK uçaklarının neden kullanılmadığına ilişkin soru önergesi de verdiğini belirten Sertel, THK yetkililerinden resmi bir açıklama beklendiğini söylerken Pakdemirli’ye istifa çağrısı yaptı.

Sertel açıklamasına şöyle devam etti: “Yaptığım araştırma sonucuna göre; yangın uçağının bir saatlik kira bedeli 100 bin TL civarında. Ancak uçaklar yangın söndürmede Helikoptere göre çok ve köpük sistemini kullanıyor. Uçakların maliyeti yüksek diye kiralamaktan kaçınan zihniyet ormanların göz göre göre yanışını seyrediyor. Geçmişte Yunanistan’da ki yangına ‘Uçaklarımızla yardım edelim’ diyenler İzmir’in ormanlarının yanışında yeterli duyarlılığı göstermediler. THK yetkilileri çıksınlar ve açıklama yapsınlar. Uçaklarında arıza olmadığını açıklasınlar. Ve ‘Yangın söndürme uçakları arızalı’ diyen bakan gereğini yapsın istifa etsin.”