Ekonomi

CHP’li Şener: Ekonomi yüzde 3 küçülürken, bayram mesajı gibi lütuf dağıtmaz

"Ekonomi can çekişmeye devam ediyor"

11 Mart 2019 15:17

CHP Konya Milletvekili, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Abdüllatif Şener, 2018 yılı son çeyreğinde ekonomide daralmaya işaret eden büyüme rakamlarını sosyal medya hesabından “Ekonomi politikalarında güçlü bir koordinasyon dönemi yaşıyoruz. Nisandan itibaren yapısal tarafta atacağımız adımlarla süreci daha da güçlendireceğiz” diye değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a tepki gösterdi. Şener, “Ekonomi can çekişmeye devam ediyor. Büyüme rakamları açıklandı ve ekonomi yüzde 3 küçüldü, yine bayram mesajı veriyor. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir ekonomiden sorumlu bakan, ekonomi yüzde 3 küçülürken, bayram mesajı gibi lütuf dağıtmaz” dedi.

2018 yılı büyüme rakamları karşısında hükümetin palyatif tedbirlerle uğraşmasının, krizin daha da derinleşeceğini gösterdiğini kaydeden Şener, “Bunların elinde ekonominin toparlanma sürecinin uzayacağını düşünüyorum. “dedi.

T24’e, 2018’le ilgili açıklanan büyüme rakamlarını ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarını değerlendiren Şener, şunları söyledi:

“Berat Albayrak, sürekli bayram müjdesi veriyor. Ekonomi can çekişmeye devam ediyor. Büyüme rakamları açıklandı ve ekonomi yüzde 3 küçüldü, yine bayram mesajı veriyor. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir ekonomiden sorumlu bakan, ekonomi yüzde 3 küçülürken, bayram mesajı gibi lütuf dağıtmaz. Sorumluluğunu hatırlar, kabul eder, yapamadıklarını itiraf eder ve düzeltmeye çalışacağız diyebilir. Ama ilk günden itibaren sürekli ekonomimiz çok iyi, iyiye gidiyor diyorlar. Şaşkına dönmüş bir hükümet var. Hergün dağınık bir paket hazırlanıyor. Bütüncül bir program hala ortaya çıkaramadılar. Palyatif tedbirler uyguluyorlar. Bu şekilde devlet yönetimi, kamuoyuna mesajlar da olmaz.

“25 yılın en yüksek işsizliği”

“Hem mesajları yanlış hem yaptığı işleri yanlış. Ne iyi bu ülkede ki, böylesine bayram mesajları veriyorsun. Ekonomi daralmış,  enflasyon dünyanın en yüksek birkaç enflasyonundan biri, faizler fırlamış, işsizlik her ay artıyor. Son 25 yılın en yüksek işsizliği… Sanayide üretim endeksi sürekli düşüyor. Tarımsal üretimde sıkıntılar var. Tarım girdilerinin hepsi ikiye katlanmış, esnaf işlerini devam ettirmeye çalışıyor. İş arayanların dahi umudunu yok etmişsiniz, şimdi derli toplu ne yapacağınızı söyleyin. Palyatif tedbirlerle uğraşılıyor, krizi geleceğe dönük olarak da derinleştiriyorlar. Dolayısıyla tutumu sağlıksız görüyorum. Bunların elinde ekonominin toparlanma sürecinin uzayacağını düşünüyorum.”

“Gelir dağılımını bu kadar bozan bir iktidar”

Şener, Nisan’da yapılacağı söylenen yapısal reformun ne olduğunun bilinmediğini belirterek, bir ara hükümetin vergi reformundan bahsettiğini ancak 16 yıldır vergi reformunu gerçekleştiremeyen bir hükümetin olduğunu ifade etti.

Şener, vergilerin çoğunun düşük gelir gruplarından alındığına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bir ara vergi reformu yapacağız dedi. Günaydın… 16 senedir vergi reformu dahi yapamamış bir hükümetten bahsediyoruz. Vergilerin çoğu düşük gelir gruplarından alınıyor, toplam vergilerin yüzde 65-70’i, dolaylı vergilerden, doğrudan vergilerden, stopaj, ücretlerden kesilen vergiden oluştuğundan, Türkiye’de vergi yükünü dar gelirli gruplar ödüyor ve hala vergi reformu yapacağız deniliyor. Bunlar vergi reformu yaptıklarında da ekonomiyi bozarlar. Gelir dağılımını daha da bozarlar. Gelir ve servet dağılımı ile ilgili rakamlar var. 2002 yılında, Türkiye’deki toplam servetin yüzde 39’u, nüfusun yüzde 1’ine aitti. Şimdi bu yüzde 60’a çıktı. 16 senede neredeyse, toplam servetin yüzde 60’ını nüfusun yüzde 1’ine, yani bir avuç azınlığa tahsis eden bir iktidardan bahsediyoruz. Gelir dağılımını bu kadar bozan bir iktidardan bahsediyoruz. Şimdi yapacakları yapısal reformla şimdiye kadarki mantığı, yüksek gelir gruplarına çalışan bir iktidarın tersine politikalara döndüğünü gösteren bir alamet görmüyorum. Yeni vergi düzeni gelir dağılımını daha da bozacaktır. “

...