Gündem

CHP'li Özkan'dan TikTok'taki sansüre tepki: Dezenformasyonla mücadele sizin göreviniz değil, biz bir hukuk devletiyiz

07 Aralık 2023 18:28

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, sosyal medya uygulaması TikTok temsilcisinin sunum yaptığı TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda; TikTok uygulamasında bazı içeriklerin yayından kaldırılmasına ilişkin olarak, "Dezenformasyonla mücadele sizin göreviniz değil, biz bir hukuk devletiyiz. Siz böyle bir görevi yürütme organının çeşitli daireleriyle, başkanlıklarıyla yapamazsınız. Dezenformasyonla mücadele TBMM'nin yetkilendirdiği mahkemelerimiz aracılığıyla olmaktadır. Neyin suç olmasına karar verecek şey hukuktur. Kendinizi Türkiye'de hukukun yerine koyamazsınız. Eğer siz kendinizi yasayı uygulayacak insanlarla değil de idareyle, yürütmeyle yan yana getiriyorsanız, bu oligarşik devlettir, biz oligarşik bürokrasiye karşıyız. Kimsenin diktatörlüğüne, tek adamlığına müsaade etmeyiz" dedi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, bugün son günlerde yapılan yayınlar ve yayıncıların kazandığı paralarla ülke gündemini meşgul eden TikTok uygulaması ile ilgili toplandı. Toplantıda TikTok’un Türkiye ve Avrasya Bölge Temsilcisi Emir Gelen, uygulamaya ve çalışma şekline ilişkin sunum yaptı ardından komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı. Komisyonda söz alan CHP İzmir Milletvekili Özkan şunları dile getirdi:

"Bizim seçmen tabanımız telefonlarımızı yıktı, santraller kitlendi 'TikTok kapatılmasın' diyor. Çünkü bu TikTok'tan en çok Recep Tayyip Erdoğan yararlanıyor, 601 bin takipçisi var, 10 milyon 200 bin de beğenisi var diyor. Sonra bizim eski genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, 792 bin takipçisi, 12 milyon 2 de beğenisi var TikTok'ta diyor. CHP'nin 171 bin 500 kişi takipçisi, 1.6 milyon beğenisi var. İYİ Parti'nin 14 bin 700 (takipçi), 176 bin 900 de beğenisi var. Siyasetin kullandığı bir mecra. İçerik üreticisi denetlemek yeni dünya düzeninde çok mümkün değil. Asıl istediğimiz şey Türkiye ofisinizin daha çok, bütün illeri kapsayacak ve anında müdahale edecek bir kurulum organizasyonuna ulaşması. Ne yazık ki bu çalışma yeterliliğine ulaşmamışsınız. Yasaklamak, filtrelemek ya da kapatmak... Sizin olumlu etkilerinizden yararlanarak bir sonuca ulaşmak istiyoruz. Çocuklarımızı korumak konusunda sizden beklentilerimiz var ama çocuklarımızı televizyondaki zararlı etkiden de koruyamadık. Toplumumuzun başka kesimlerinde de kültürel bir yozlaşma var. Enflasyonun yüzde 127, 180 olduğu ülkelerde en önce ahlak tükenir. Eğer bir ahlak örgüsü içinde bakacaksak o tükenişin sebebi TikTok değil kötü yönetimdir.

"Ben yasakladım, TikTok'u, interneti kapattım... Öyle bir dünya yok"

Depremde dezenformasyonla mücadele için hemen İletişim Başkanlığı'na gittik, uzlaştık her şeyi kaldırdık... Neyi kaldırdınız? Gelmiyorlar, araç yok, imdat, beni kurtarın diyen insanların feryatlarını mı kaldırdınız? Niye İletişim Başkanlığı'na koştunuz? İletişim Başkanlığı talimat verdiler interneti kestiler, hangi yasal gerekçeyle? 30 milyon insan tarafından takip edilen bir yapının dijital telif uygulaması konusunda bize bir şey söylemesi lazım. Dijital telif sayısının dışında ürün satışından ne kadar kazanç elde ediyorsunuz ve bundan ne kadar vergi veriyorsunuz? Algoritmanız konusunda da bilgi verin çünkü bizim temel sorunumuz algoritmanın nasıl planlandığı, algoritma yoluyla insanların nasıl yönlendirildiği, bu yönlendirmenin sizin ne elde ettiğinizdir. Mağdurla suçluyu, güzelle çirkini nasıl ayırt ediyorsunuz? Ben yasakladım, TikTok'u, interneti kapattım... Öyle bir dünya yok.

"Kimsenin diktatörlüğüne, tek adamlığa müsaade etmeyiz"

Sorun ebeveynin, okulların denetimi, eğitimi, öğretimi, bunların hepsi tamam ama siz artık sorumlu bir kuruluşsunuz. Biz sizin devamınızı gelecek için çok önemli görüyoruz. Burada karşılıklı sorumlulukların da yerine getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bir çocuk rüştünü ispat etmeden, sizde ticari faaliyette bulunduğunda, cinsellikle ilgili öğrenmek istediğinde siz onun karşısına bir dehşetengiz açıklık mı sunuyorsunuz yoksa belirli bariyerlerde bir noktaya yönlendirip onun eğitimine ne tür bir katkı sunuyorsunuz? Bunlar sizin algoritmanızda var mı? Dezenformasyonla mücadele sizin göreviniz değil, biz bir hukuk devletiyiz. Siz böyle bir görevi yürütme organının çeşitli daireleriyle, başkanlıklarıyla yapamazsınız. Dezenformasyonla mücadele TBMM'nin yetkilendirdiği mahkemelerimiz aracılığıyla olmaktadır. Neyin suç olmasına karar verecek şey hukuktur. Kendinizi Türkiye'de hukukun yerine koyamazsınız. Eğer siz kendinizi yasayı uygulayacak insanlarla değil de idareyle, yürütmeyle yan yana getiriyorsanız, bu oligarşik devlettir, biz oligarşik bürokrasiye karşıyız. Kimsenin diktatörlüğüne, tek adamlığa müsaade etmeyiz."