Gündem

CHP'li Nazlıaka'dan, Danıştay'ın 'İstanbul Sözleşmesi' kararına tepki: Katledilen tüm kadınların vebali tek adamın sorumluluğudur

19 Temmuz 2022 19:12

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Danıştay'ın 'İstanbul Sözleşmesi' kararına tepki gösterdi. Nazlıaka, "Kadınlar sabretsin lütfen. Az kaldı. İlk seçimlerden sonra iktidara geldiğimizde ilk 24 saat içerisinde İstanbul Sözleşmesini yeniden yürürlüğe koyacağız. Ancak, o güne kadar şiddet gören, katledilen tüm kadınların vebali tek adamın sorumluluğudur” dedi.

"Her koşulda ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ demeyi sürdüreceğiz"

Danıştay'ın, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptal istemini reddetmesine tepki gösteren CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Nazlıaka, şu açıklamayı yaptı: 

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bir hukuk devletidir. Buna göre; bir uluslararası anlaşma hangi yöntem ile yürürlüğe girdiyse, usulde ve yetkide paralellik ilkesi gereği aynı yöntemle ancak ve ancak uygulamadan çıkabilir. İstanbul Sözleşmesi, oy birliği ile ve Meclis kararıyla yürürlüğe girmiştir. Dolayısıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kararı da ancak ve ancak yine Meclis kararı ile söz konusu olabilir.

Ancak Danıştay bu kararı ile ‘Padişahım sen çok yaşa’ demiştir. Danıştay bu kararıyla ‘Saray’ın kararı, Meclis’in iradesinin üzerindedir’ demiştir. Danıştay bu kararıyla, ‘Ben kadınların yaşam hakkını tanımıyorum, savunmuyorum’ demiştir ve yine Danıştay bu kararıyla ‘Ben hukukun üstünlüğünü değil; üstünlerin hukukunu savunuyorum’ demiştir. ‘Anayasayı yok sayıyorum, anayasanın ayaklar altında çiğnenmesine de gözlerimi kapıyorum’ demiştir. ‘Yargının bu konuda herhangi bir müdahalesi olamaz’ diyerek kendisini de yok saymıştır.  

Oysa ki tüm mahkeme süreçlerinde bulunmuş birisi olarak söylüyorum; aslında heyetin genel hali ve tavrı son derece olumluydu. Dolayısıyla biz buradan hukuka uygun bir karar çıkmasını beklerdik. Ancak CHP olarak hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na başvuracağız ve karara itiraz edeceğiz. İtiraz talebimiz reddedildiği takdirde Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız. Kısacası biz her koşulda ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ demeyi sürdüreceğiz. 

"Şiddet gören tüm kadınların vebali tek adamın sorumluluğudur"

Ayrıca bir uluslararası sözleşmeden 3 kere 'Boş ol' diyerek çıkılması; yarın öbür gün bir başka uluslararası sözleşmeden de aynı şekilde çıkılabilme riskini ve bu yetkinin, Cumhurbaşkanına verilmesini tartışmaya açacaktır ki bunu asla ve asla kabul etmiyoruz. Dolayısıyla biz CHP olarak; kadınların yaşam hakkını savunmaya, İstanbul Sözleşmesi'nin arkasında durmaya, bunu alanlarda da her daim dillendirmeye devam edeceğiz.

Kadınlar sabretsin lütfen. Az kaldı. İlk seçimlerden sonra iktidara geldiğimizde ilk 24 saat içerisinde İstanbul Sözleşmesi'ni yeniden yürürlüğe koyacağız. Üstelik ‘-mış’ gibi yapmayacağız, tüm maddelerini ve tüm hükümlerini uygulayarak yürürlüğe koyacağız. Ve 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır' diyeceğiz. Ancak, o güne kadar şiddet gören, katledilen tüm kadınların vebali tek adamın sorumluluğudur. Buradan bu böyle bilinsin.” (ANKA)