Gündem

CHP’li Muharrem Erkek: Üniter yapı içerisinde, meşru zemin olan Meclis’te tüm sorunlarımızı çözeriz

Erkek, HDP'nin dün açıkladığı tutum belgesini değerlendirdi

28 Eylül 2021 09:17

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, HDP’nin açıkladığı “demokratik tutum belgesine” yönelik olarak, "Üniter yapı içerisinde, meşru zemin olan Meclis’te tüm sorunlarımızı çözeriz. Milletin seçip Meclis’e gönderdiği tüm temsilciler meşrudur” dedi. Erkek, "HDP’nin “Kürt sorununun çözümü için muhataplarla diyalog kurulmasına” yönelik çağrısına ilişkin olarak,  “Bizim muhatabımız Meclis’te grubu olan siyasi partiler ve seçilmişlerdir" yorumunu yaptı. 

Cumhuriyet'ten Erdem Sevgi'nin haberine göre, Erkek, Cumhur İttifakı’nın dışındaki tüm partilerin “güçlendirilmiş parlamenter sistem” etrafında birleşmesini Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli ve değerli bulduğunu söyledi. Erkek, “Mevcut sistemle memleket, freni patlamış kamyon gibi uçuruma sürükleniyor. Bu sistem, demokrasi değil, monokrasi. Keyfiliğin, adaletsizliğin, otoriterleşmenin arttığı bir sistem” diye konuştu. 

Erkek şu ifadeleri kullandı: 

“Ama sistem değişikliği referandumla, milletin onayıyla yürürlüğe girdikten sonra parlamenter sisteme döneceğiz. Üniter yapı içerisinde, milli iradenin tecelli ettiği TBMM öncülüğünde tüm sorunları çözeriz. Türkiye Cumhuriyeti, Gazi Meclis’i temel özne alan bir ruhla doğmuştur. Onun için tüm sorunlarımızı Meclis’te tartışacağız” diye konuştu. Erkek, HDP’nin tutum belgesindeki “yerel yönetimlere kaynak ve yetki aktarımı” vurgusuna yönelik, “Bizim İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamemizde de yeni bir merkez-yerel yönetim dengesi var. Yerel yönetimler güçlendirilmeli ama bunun nasıl olacağı, sonra hep beraber çalışılarak değerlendirilecek” 

TIKLAYIN | HDP’nin Tutum Belgesi'nde “Kürt sorunu için çözüm adresi Meclis” vurgusu