Gündem

CHP’li Gürsel Tekin: Türkiye'de doğan Suriyeli çocuklar bizim çocuklarımız

"Bunları nasıl entegre edeceğiz, bu konuda ne yaptınız şimdiye kadar mesela? Bu çocuklar sağlıklı beslenebiliyor mu, eğitim alabiliyor mu, nasıl yerlerde yaşıyorlar? Hiçbir şey yok"

14 Mayıs 2022 09:43

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Türkiye'de bulunan Suriyelilerin yüzde 30'unu göndermenin mümkün olmadığını belirtti. Tekin, "Burada 1 milyon Suriyeli çocuk doğdu. Bunlar bizim çocuklarımız. Onları nasıl entegre ederiz bunu düşünmemiz lazım" diye konuştu.

CHP'li Tekin, Deutsche Welle'den Nevşin Mengü'ye konuştu. Suriyeli sığınamcı ve göçmenlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tekin, "Can ve mal güvenliğini sağlarsanız inanın yüzde 70'i gider, buna hiç tereddütünüz olmasın. Diğer yüzde 30'unu göndermek ise mümkün değil, yerleşik hale gelmiş durumdalar çünkü” ifadelerini kullandı.

Bazı Suriyelilerin göçmen değil seçmen olduğunu ifade eden Gürsel Tekin, “Geçenlerde toptancıların olduğu bir bölgede 1300 civarında işyeri olduğunu ve 250'sinin Suriyeli iş adamlarına ait olduğunu gördüm. Bunların gitmesi mümkün değil. Bunlar göçmen olmaktan çıkıp seçmen olmuşlar artık. Yerleşik hale gelmişler. Ama sefalet içinde yaşayanların kesinlikle gidebileceğini görüyorum ve hissediyorum. Ama can ve mal güvenliğini böylesi bir coğrafyada bugünden yarına sağlamak ve göndermek mümkün değil” dedi.

"Türkiye'de doğan Suriyeli çocuklar bizim çocuklarımız"

Sağlık Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu "Türkiye'de 754 bin Suriyeli bebek doğdu" açıklamasını hatırlatan Tekin, şunları söyledi:

"Bana göre bu sayı 1 milyon. Yani bir milyon çocuk Türkiye Cumhuriyeti'nin topraklarında ve hastanelerinde doğdu. Bunlar bizim çocuklarımız; anneleri, babaları, aileleri hangi ülkenin insanı olursa olsun. Bunları nasıl entegre edeceğiz, bu konuda ne yaptınız şimdiye kadar mesela? Bu çocuklar sağlıklı beslenebiliyor mu, eğitim alabiliyor mu, nasıl yerlerde yaşıyorlar? Hiçbir şey yok. Aşama aşama entegre ederseniz elbette olur. Birçok Avrupa ülkelerinde benzerlerini görüyoruz."

"