Gündem

CHP'li Gürer, taşımalı eğitimi Meclis gündemine taşıdı: "1 milyon 324 bin 960 öğrenci yollarda" 

Ömer Fethi Gürer, kapanan köy okullarına ve taşımalı eğitime ilişkin soru önergesi verdi

17 Ağustos 2019 12:51

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son on yılda eğitime kapanan köy okullarına ve taşımalı eğitimle ilgili bazı verilere ilişkin soru önergesi verdi. Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2018-2019 yılında 1 milyon 324 bin 960 öğrencinin taşımalı eğitim gördüğünü yanıtını verirken CHP'li Gürer, "Köylerde okul kalmadı, kız çocuklar mağduriyet yaşıyor" ifadelerini kullandı.


CHP'li Gürer'in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a yönlendirdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:

“MEB bünyesinde bulunan kaç köy okulu son on yılda eğitime kapanmıştır? 2018-2019 yıllarında taşımalı eğitim alan toplam öğrenci sayısı kaçtır?

Taşımalı eğitim kapsamında farklı okullara yönlendirilerek eğitim hayatına devam eden öğrencilerin ikamet ettiği köy sayısı kaçtır?

Taşımalı eğitim alan kız ve erkek öğrenci sayısı kaçtır? 2019-2020 öğretim yılında taşımalı eğitim alan öğrenci sayısı değişecek midir?

Taşımalı eğitimden vazgeçilmesi düşünülmekte midir? MEB'nın taşımalı eğitim için kullandığı servis aracı sayısı kaçtır?

Son 5 yıl içinde kazaya karışan servis aracı sayısı kaçtır? Son 5 yıl içinde kazaya karışan servis araçlarında can kaybı yaşanmış mıdır?”


"1 milyon 324 bin 960 öğrenci yollarda" 

CHP’li Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan geldi. Bakan Selçuk, “Türkiye genelinde 2018-2019 eğitim öğretim yılında taşımalı eğitim kapsamında toplam 1.324.960 öğrenci/kursiyer taşıma hizmetinden faydalanmıştır.

Taşımalı eğitim kapsamına alınacak öğrenci/kursiyer sayıları, Millî Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliğinin "Planlama Komisyonunun Görevleri" başlıklı 6 ncı maddesinin (b) fıkrasında belirtilen "Öğrenci sayısı ve ulaşım imkânlarına göre, taşınacak öğrencileri ve öğrencisi taşınacak yerleşim birimlerini gruplandırarak, taşıma merkezi okulları tespit etmek," hükmü gereğince tespit edilmekte olup 2019-2020 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde taşıma hizmetlerine alınacak öğrenci sayılarının tespitine ilişkin planlama çalışmaları devam etmektedir. Bakanlığımızca yürütülen taşımalı eğitim sisteminin amacı; eğitim hakkından yoksun kalması muhtemel ilköğretim, ortaöğretim ve özel eğitim okul/kurumlarına devam eden öğrenciler ile yaygın eğitim hizmetinden yararlanan özel eğitim kursiyerlerinin resmî okul/kurumlarda taşıma yoluyla eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla yürütülmektedir.

Bakanlığımız Taşımalı Öğrenci Modülünden alınan 29/07/2019 tarihli verilere göre 2018-2019 eğitim öğretim yılında taşımalı eğitim uygulaması kapsamında 119.380 servis aracı hizmet vermiştir.” yanıtını verdi.

Gürer’in diğer soruları yanıtsız kaldı. 

"Taşımalı eğitime çözüm getirin"

Taşımalı eğitimin, öğrenci ve velinin kanayan yarası olduğuna dikkati çeken Gürer, 11. Kalkınma Planı'nda da taşımalı eğitime dair bir çözüm olmadığını, kapanan köy okullarının harap olduğunu ve taşımalı eğitimde kız çocuklarının eğitimden koptuğunu hatırlattı.

Gürer, “Bir de taşımalı eğitim ucubesi var. Biliyorsunuz, köylerdeki okullar kapandı, o okullar harap oluyor, neredeyse 1 milyon 400 bine yakın çocuk servislerle eğitim için taşınıyor. Bu sistemde özellikle kız çocuklarımız mağduriyet yaşıyor. Köylerde okul kalmadı. Bu taşımalı mantığından vazgeçip, köylerde yeniden okulların varlığını sağlayacak düzenlemeler konusunda daha önceki bakanların da birkaç kez açıklamaları vardı ama taşımalı eğitime yönelik görebildiğim kadarıyla bu aşamada bir çalışma yok. Taşımalı eğitimin kendi içinde sorunları var. Çocukların öğle yemeği yemekten tutun da sabah erken saatte okula gidiş geliş yaptıklarında yaşadıkları sorunların ötesinde, ailelerin çocukları ile okul arasındaki birlikteliği sağlamada sorun yaşadıkları bir gerçek” dedi.