Gündem

CHP'li Gürer'den KYK yurtlarındaki asansörler için öneri: Makine Mühendisleri Odası'yla protokol yapılsın

07 Kasım 2023 18:48

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; KYK yurtlarındaki asansör kazalarıyla ilgili "Makine Mühendisleri Odası'yla protokol yapılsın. Kamu başta olmak üzere bu iş Makine Mühendisleri Odası'na verilsin. Özel sektörde bugünkü koşullarda elemanların ücretleri düşük tutularak kalifiye olmayan çok insan bu işte görevlendiriliyor. İnsan sağlığıyla doğrudan ilgili bir olay mühendislerin denetimi ve kontrolünde bu süreç yürütülsün" dedi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi görüşülüyor. Komisyonda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'a sorular da soran Niğde Milletvekili Gürer, şunları söyledi:

"Niğde ilinde son 20 yılda kaç tane çok ortaklı fabrika kapandı? Borsada olan, adını vermeyeceğim bir fabrika kapandığı ve makinaları da satıldığı halde hal borsada işlem görüyor. Yani içinde üretimi olmayan yerin borsada sürdürülebilirliği nasıl oluyor? Bu konuda bir denetim yapılmıyor mu? Kredi temin edilmedi, Türkiye'nin önemli bir markası kapandı ama borsada bir bakıyorsunuz değeri artıyor, içinde bir şey yok. Borsada işlevi olmayan fabrika nasıl devam ediyor? 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Niğde ili Bor ilçesi Enerji İhtisas ve Endüstri Bölgesi olarak ilan edilen bir yer var. 8 yıl aradan geçti, Berat Bey’in bakanlığı döneminde bize ihalenin yapılacağı yönünde yanıt gelmişti. Şu ana kadar bu konuda bir çalışma olmuyor. Olacak mı olmayacak mı?

KOBİ'leri önemsiyoruz, KOBİ'lerin varlığının Türkiye için değer olduğunu düşünüyoruz ama çırak ve stajyer olarak çalışan gençlerimizin işe başladığı gün yaşlılık sigortası başlatılmıyor ama büyüklerin yaptırıldığı işin aynısı bu gençlere yaptırılıyor. Öğrenci denen insan 8 saat diğer çalışanlarla aynı şartlarda çalıştırılıyor. Bunların çalışma şartlarının ya belirlenmesi ya da bunların yaşlılık sigortasının da bir an önce başlatılması gerekir."

KYK yurtlarında yaşanan asansör kazalarına da değinen Gürer, "Asansörle ilgili bütün arkadaşlarımız söyledi, hangi asansöre binsek üzerinde bir tane etiket var. Kimi yeşil, kimi kırmızı, kimi mavi. Bunlarla ilgili verilen sürelerden sonra bu iş yine devam ediyor. Makine Mühendisleri Odası'yla protokol yapılsın. Kamu başta olmak üzere bu iş Makine Mühendisleri Odası'na verilsin çünkü ben daha önce Gençlik Spor (Bakanlığı) bütçesinde de söyledim. Özel sektörde bugünkü koşullarda elemanların ücretleri düşük tutularak kalifiye olmayan çok insan bu işte görevlendiriliyor. İnsan sağlığıyla doğrudan ilgili bir olay mühendislerin denetimi ve kontrolünde bu süreç yürütülsün" dedi. 

Turquality'deki firmaların yurt dışı satışına ilişkin olarak konuşan Gürer, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"TOGG'la hepimiz övünüyoruz. Biz de bunun bu ülke için önemli bir değer olduğunu ifade ediyoruz ama TOGG sonuçta bir özel şirkete ait, ülkemizin bir kazanımı. Turquality kapsamında Türk firmaları yurt dışında marka yaratırsa onlara destek veriyordu ülkemiz. Sonra bu yurt dışında destek alanların şirketi satılmış, satılan şirkete Türkiye hala para veriyor. Kim almış? Yabancı almış. İngiliz, Amerikan, Fransız firması olmuş biz hala destek oluyoruz. Bu Sayıştay raporlarıyla ortaya çıktı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş döneminde de sormuştum bunu. Turquality'deki 18 firma yurt dışına satıldıktan sonra devletin verdiği Sayıştay raporlarına yansıyan tutar vardı. Bu kadar çok sahiplendiğimiz TOGG'u da yarın özel bir sektör gelse, 'Ben bu TOGG'u almak istiyorum' dese. Alabilir mi, alamaz mı? Satış koşulları yok yani, sadece Türkiye'ye mi ait?"