Ekonomi

CHP'li Gürer'den kanun teklifi: Çiftçinin traktörü haczedilmesin

"Çiftçinin ayakta kalabilmesi için en azından tarlarını sürebileceği traktöre sahip olması lazım"

10 Ekim 2021 13:51

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin en önemli üretim aracı olan traktörlerinin haczedilmesini önlemek amacıyla TBMM'ye kanun teklifi verdi.

Ömer Fethi Gürer, İcra ve İflas Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu. Gürer’in teklifi, çiftçinin üretim yapabilmesini doğrudan etkileyen üretim faktörlerinin başında gelen traktörlerin borç nedeniyle haczedilmesini önleyecek düzenlemeler içeriyor.

"3 milyon 205 bin hektar tarım alanı kayboldu"

Gürer, yaptığı açıklamada; 2001 yılından 2020 yılına kadar geçen süreçte, Türkiye’de 3 milyon 205 bin hektar tarım alanı, 3 milyon 782 bin işlenen tarım alanı, 130 bin hektar sebze bahçesi, 2 milyon 289 bin tahıl ve diğer bitkisel ürün ekim alanı ve 124 bin hektar bağ alanının kaybedildiğini belirtti.

Gürer, 2009 yılında tarım sektöründe çalışan aktif sigortalı sayısı 1 milyon 16 bin 692 iken bu sayının 2021 yılında 541 bin 346 kişiye kadar gerilediğini, toplamda 475 bin 346 kişinin tarım sektöründe aktif sigortalı olarak çalışmayı bıraktığını bildirdi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1932’de çiftçilerin ekipmanlarının, tarlalarının, ineklerinin haczedilmeyeceğine dair kanun çıkardığını, bu kanunun günümüze kadar uygulandığını belirten Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi:

 “Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde çiftçi icralık olmaya başlayınca, farklı konumlarda icra işlemleri çiftçinin traktörüne kadar indi. Bunun için traktörün haczedilmemesi yönünde bir kanun teklifi hazırladım. TBMM Başkanlığı’na verdim. Çiftçinin ayakta kalabilmesi için en azından tarlarını sürebileceği traktöre sahip olması lazım. İlacı, gübresi, tohumu, mazot parası, elektrik, su parası artıyor ama çiftçilerin borçlarından dolayı hacizler de artıyor. Bankaların takibinde 174 bin çiftçi var. Önümüzdeki süreçte Tarım Kredi Kooperatifi’nin ötelediği haczedilme olayı yeniden başlayacak. Bu süreçte çiftçi mağdur olmasın diye traktörünün haczini engelleyen kanun teklifimin bir an önce işleme alınmasını istiyorum." (ANKA)