Gündem

CHP'li Gamze Taşcıer: İlaç bulamayan hastaların tedavileri yarıda kaldı ve hayati riskleri doğdu

"Baskılara daha fazla dayanamadılar ve sabit euro kurunda güncellemeye gittiler ama çare olmaz!"

15 Aralık 2022 09:17

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, yaşanan ilaç sıkıntısı ile ilgili, "O kadar geniş ölçekte bir sorun var ki, neredeyse her hastalıkta kullanılan ilaçlarda yokluk var. İlaç bulamayan hastaların tedavileri yarıda kaldı ve hayati riskleri doğdu. dedi.

Halk TV yazarı İpek Özbey’in sorularını yanıtlatan CHP Ankara Milletvekili Gamze Tascıer, ilaç sıkıntısı hakkında konuştu. “O kadar geniş ölçekte bir sorun var ki, neredeyse her hastalıkta kullanılan ilaçlarda yokluk var” diyen Taşcıer, “Çocukların tedavilerinde kullanılan şurup formundaki antibiyotiklerde, ateş düşürücü ve ağrı kesicilerde gerçekten büyük bir kriz var. Vatandaş 5-10 eczane geziyor ama yine de bulamıyor, çünkü yok” ifadesini kullandı. Taşcıer, insanların tedavilerinin yarıda kaldığını ve hayati tehlike yaşadıklarına dikkati çekti.

Kendi mesleği de eczacı olan Taşcıer, “İlaç firmalarının mevcut fiyatları yeterli bulmadığı için piyasaya ürün vermediği doğru mu” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Doğru, nedeni de şu; İthal ilaçlar için sabit euro kuru 2018’de 2,69 TL, 2019’da 3,40 TL, 2020’de 3,81 TL ve 2021’de de 4,57 TL olarak belirlenmişti. 2022 için de şubatta 6,29 TL olarak sabitlenmişti. Ki 2021’deki sabit kur, piyasadaki reel kurun yüzde 54’üne tekabül ediyordu. Şubat'ta bu oran yüzde 41’e denk geldi. Temmuz'da istisnai olarak yapılan güncellemeyle de 7,86 liraya çıkarıldı ve bu da reel kurun yüzde 40’ına geliyordu ki nihayet kararnamede değişiklik yeniden yapıldı ve bu oran yukarıya çekildi. Bakın, elbette ilaç ucuz olsun. Büyük zamlar yapılmasın. Ancak bunu sağlamanın temel yolu, hem ilaçta ve hammaddede dışa bağımlı olmayacaksınız, hem sağlam bir sağlık politikanız olacak, hem de güçlü bir ekonominiz olacak. Keşke iktidar bu duruma gelmeden önlem alsaydı. Elbette devlet ilaç firmalarıyla pazarlığını yapacak. Belirli bir limit koyacak ve ben bundan alırım diyecek. İlacı mümkün olan en uygun fiyata getirecek. Türkiye, nüfusuyla ilaç firmaları için büyük bir pazar. Ancak makasın bu denli açılmasının, dengenin bozulmasının ve firmaların ilaç vermekten imtina eder duruma gelmesinin nedeni, ekonomik istikrarın bir türlü sağlanamaması, önlenemeyen enflasyon ve Türk lirasının olağanüstü değer kaybı, yani kısaca Erdoğan ve arkadaşlarının kötü ekonomi yönetimi. Yani eczaneye gittiğinizde ilaç bulamamanızın nedeni eczacılar değil, AKP iktidarı. Bunun altını özellikle çiziyorum.”

Taşcıer, Resmî Gazete’de de yayımlanan ilaç kurundaki güncelleme hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu:

“Nihayetinde baskılara daha fazla dayanamadılar ve sabit euro kurunda güncellemeye gittiler. Ama çare olmaz! Bu sistematiğe oturtulmadığı sürece, aylarca kriz olduktan sonra baskılar neticesinde mecburiyetten değiştirildiği sürece çözüm olmaz. Yılda bir kaç kez güncellenmeli, ama böyle değil. Vatandaşın aylardır çektiği eziyet arşa vardı, sustular, görmezden geldiler. İlla bu eziyetin çektirilmesi mi gerekiyor güncelleme için? Neyi beklediniz, elinizden tutan mı vardı? Artık akıllanmışlar mıdır? Yıllardır söylediğimiz gibi yılda bir kaç kez belirli tarihlerde, önceden belirlenmiş standartlara göre sabit kur yayınlanır mı, sanmıyorum. Akıllanmak, hatasından ders çıkarmak AKP’nin lügatında yok. Keza sabit kurun yetersiz kalmasının sebebi de Erdoğan ve izlediği akıl, mantık, bilim dışı ekonomi politikası. Bu politikanın değişeceğine dair bir öngörü var mı, yok. Böyle bir işaret var mı, yok. Dolayısıyla bu bilim dışılık sürdüğü sürece daha çok kararname değişir ve yine bir fayda sağlamaz. Bu karar yine bir günü kurtarma kararı. Birkaç ay sonra yeniden sıkıntıların başladığını göreceğiz. Çünkü hem kurun ne olacağı belli değil, hem de Türkiye ilaçta dışa bağımlı. Türkiye’de üretilen ilaçların neredeyse tamamı hammaddesi de dışarıdan gelip burada birleştirilen ilaçlar. Geçen yıl piyasaya sürülmüş hiçbir referans ilaç yerli üretim değil, tamamı ithal. Dolayısıyla ilaç sanayisine yeterli AR-GE desteği verilmediği ve ekonomi politikası da böyle sürdüğü sürece, üzülerek söyleyeyim: Bu kriz yeniden başlayacak.”

Röportajın tamamını okumak için tıklayın.

TIKLAYIN - Resmi Gazete'de yayımlandı: İlaç fiyatında kur artışı