Gündem

CHP'li Erkek'ten "yazlık saray" iddiası: Belli bölümler Cumhurbaşkanı ve ailesi tarafından beğenilmediği için yıkılıp tekrar inşa edilecek

"2018 yılı sonuna kadar 330 milyon lira harcanan konukevi için 2019 yılında 30 milyon liralık ödenek ayrıldı"

05 Haziran 2019 09:23

Kamuoyunda “yazlık saray” olarak bilinen, Muğla’nın Okluk Koyu’ndaki toplam 113 bin 443 metrekarelik Marmaris Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevi'nin inşaatı sürüyor. Dolgu ve iskele projesi’nin inşaatının devam ettiğini hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, inşaatı Meclis'e taşıdı. Konukevi'nin belli bölümlerinin Cumhurbaşkanı ve ailesi tarafından beğenilmediği için buraların yıkılacağı iddiasını gündeme getiren Erkek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi hazırladı

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre Muharrem Erkek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinden daha önce yapılan duyuruda iki büyük ve küçük yat yanaşma yeri, 10 bin 966 metrekarelik kıyı dolgusu ile suni plaj yapılacağı belirtilen yerde 50 binden fazla ağacın kesildiğini dile getirdi.

2018 yılında 330 milyon harcandı

2018 yılı sonuna kadar 330 milyon lira harcanan konukevi için 2019 yılında 30 milyon liralık ödenek ayrıldığını ve kendi edindiği bilgilere göre, Okluk Koyu’na yapılan yazlık sarayın belli bölümlerinin Cumhurbaşkanı ve ailesi tarafından beğenilmediği için buraların yıkılarak tekrar talebe göre yaptırılacağını ifade eden Erkek, “Eğer iddialar doğruysa ‘tasarruf’ sözcüğü yalnızca yurttaşlara tavsiye anlamı taşımaktadır” dedi.

"Ekonomik krizle mücadeleye ne gibi katkı sunacaktır?"

Saray’ın ekonomik krizle mücadele kapsamında neden tasarruf yoluna gitmediğini soran Erkek, önergesinde ayrıca şu sorulara yer verdi:

“Büyük bir ekonomik krizle mücadele eden ülkemizde, iktidar temsilcileri her konuşmasında tasarruftan bahsetmekteyken, 2019 yatırım programına göre yazlık saraya 30 milyon lira ayrılması, sürekli yeni araçların alınması, milyonlarca liralık peyzaj işlerinin yaptırılması, ekonomik krizle mücadeleye ne gibi katkı sunacaktır?

Yazlık saraya ilişkin, iddialar doğru mudur? Doğru ise hangi kısımları beğenilmemiştir? Bu kısımların yıkımı ve yeniden yapımı ne kadara mâl olacaktır? Bunun ödeneği hangi kalemden karşılanacaktır?”

Ne olmuştu?

Okluk Koyu’nda başlatılan proje için, önce sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde inşa edilen yazlık konut yıkıldı. Daha sonra, bölgenin koruma statülerinde ve imar planlarında değişikliğe gidildi. İnşaatı büyük ölçüde tamamlanan yazlık saray için deniz dolduruldu, yeni bir otoyol ve büyük yatların yanaşabileceği iskeleler yapıldı.

Yaklaşık 50 bin ağacın kesilmesine neden olan konukevinin yanı sıra yerleşkeye personel lojmanlarının dışında havuzlu villalar inşa edildiği de ortaya çıktı. Erdoğan’ın kullanacağı konutun hemen arkasında daha küçük boyutta ve önlerinde havuzlar bulunan konutlar inşa edildi. Konukevinin iki açık spor sahasının yapımı da tamamlandı.