Gündem

CHP'li Çakırözer, İstanbul depremi sonrası Silivri Cezaevi'ne gitti: "Koğuş kapıları bakan bahanesiyle kilitli kalmış"

Eren Erdem, cezaevinde acil durum planı olmadığını ifade etti

29 Eylül 2019 11:25

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, son İstanbul depreminin tüm şiddetiyle hissedildiği Silivri Cezaevi’ndeki gazeteci, yazar ve sivil toplumcuları ziyaret etti. Depreme avludayken yakalandıklarını belirten gazetecilerin akşam yaşanacak bir acil durum karşısında koğuşlarının avluya açılan kapısının açık bırakılmasını talep ettiklerini belirten Çakırözer, “Gazeteciler, ‘o kapı sadece Adalet Bakanı’nın izni ile açılır’ karşılığını almış, Silivri Cezaevi’nde koğuş kapıları bakan bahanesiyle kilitli kalmış” dedi.

CHP’li Çakırözer, eski milletvekili ve parti meclisi üyesi Eren Erdem, iş insanı Osman Kavala ve gazeteci-yazar Ahmet Altan’ı tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi’nde ziyaret etti. Çakırözer, 22 bin 700 tutuklu ve hükümlü ile birlikte 490 personelin bulunduğu Silivri Cezaevi’nin son İstanbul depremini tüm şiddetiyle hissettiğini aktardı. Çakırözer, aydınların depreme avludayken yakalandıklarını belirtti.

"Cezaevinin deprem senaryosu yok"

Çakırözer, Eren Erdem’in kendisine ne Adalet Bakanlığı’nın de cezaevi yönetiminin depremde neler yapılması gerektiğine ilişkin bir deprem senaryosunun, acil durum planının olmadığını aktardığını söyledi. Çakırözer, iş insanı Osman Kavala’nın da sarsıntıyı net olarak hissettiğini anlattığını ifade etti.

"Acil durum için bile izin yok"

Çakırözer, Ahmet Altan’ın ise depremi çok şiddetli hissettiklerini, deprem gününün gecesi cezaevi yönetiminden koğuşlardan avlulara açılan kapıların acil durum için açık bırakılmasını istediğini aktardı. Çakırözer, “Cezaevi yönetimi Ahmet Altan’a ‘O kapı sadece bakan izniyle açılır’ yanıtı verilmiş ve tüm İstanbul’un korkudan sokaklarda uyuduğu gece Silivri Cezaevi’nde koğuş kapıları bakan bahanesiyle kilitli kalmış” dedi. 

Cezaevinde ikinci doğum günü

İş insanı Osman Kavala’nın 2 Ekim’de 62. yaşına gireceğini, cezaevinde yaşadığı ikinci doğum günü olduğunu, 8-9 Ekim’de ise Gezi Parkı Davasının duruşmasının görüleceğini belirten Çakırözer, “Doğum günü için başlatılan mesaj kampanyasından haberi olmuş ve dostlarına teşekkür ediyor. Osman Kavala 3. kez hakim karşısına çıktığında 707 gündür tutuklu yargılanıyor olacak. Ahmet Altan hakkında verilen ceza ise Yargıtay tarafından bozuldu. Nazlı Ilıcak ve Mehmet Altan ile birlikte haklarındaki yargılama  yine 8 Ekim’de yeniden başlayacak” dedi.

Eren Erdem: Özgürlüğümü bekliyorum

Eren Erdem’in istinaf dosyası ve Anayasa Mahkemesi başvurusunun aylardır incelenmeyi beklediğini ifade eden Çakırözer, Erdem’in “Aynı kararlılık, aynı mücadele azmi ve duyarlılıkla; haksız, hukuksuz tutukluluğumun bilincinde bir an önce özgürlüğümü bekliyorum” mesajını paylaştı.

"Yargı paketini genişletebiliriz"

Yargı reform paketinin bu haliyle cezaevindeki aydınlara özgürlük ve adalet vaat etmediğini ifade eden Çakırözer, “Meclis açılıyor, gündemde yargı paketi var. Cezaevlerindeki aydılar adalet ve özgürlük bekliyor. Meclis çalışmaları sırasında paketi genişletir, hak ve özgürlük temelli bir düzenleme haline getirebiliriz. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini ortadan kaldırabiliriz Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’nun ağır hapis cezaları ile ilişkilendirilen suç tanımlarında değişlik yapabilir; basın yayını, eleştirel düşüncenin ifade edilmesini bu cezalardan muaf tutabiliriz.” ifadelerini kullandı.