Geçtiğimiz günlerde yayınladığı raporla gazetecileri hedef haline getiren SETA’nın raporunun incelenmesine ilişkin Meclis'te verilen araştırma önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Önerge üzerine konuşan CHP’nin gazeteci milletvekili Utku Çakırözer, “Bu rapor kim tarafından, hangi amaçla yazdırılmıştır? Biz Meclis olarak bunları sorgulamalıyız. Aksi hâlde, hedefe konan bu gazeteciler hakkında, bu andıçtaki cımbızlanmış veriler delil gösterilerek dava açılmasından, başlarına kötü bir şey gelmesinden en az raporu yazdıranlar kadar bizler de tarih önünde sorumlu oluruz” dedi. Rapora göre geçmişte Cumhuriyet, Radikal, Birgün'de, el değiştirmeden CNN Türk, Hürriyet, Milliyet'te çalışmanın kötü sicil olduğunu vurgulayan Çakırözer, “Onları kov, yerine hükûmeti öven kalemleri al; al ki cici BBC olasın’ diyorlar” diye konuştu.
Dün TBMM’de Ankara merkezli düşünce kuruluşu Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) "Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" adlı gazetecileri fişleyen raporu ile ilgili Araştırma Önergesi istendi, önerge AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.
CHP grubu arına önerge üzerine konuşan Çakırözer, “Gazeteci fişlemekte, andıçlamakta, hedef göstermekte kamunun yararı nerededir? Bu rapor kim tarafından, hangi amaçla yazdırılmıştır? Biz Meclis olarak bunları sorgulamalıyız. Aksi hâlde, hedefe konan bu gazeteciler hakkında, bu andıçtaki cımbızlanmış veriler delil gösterilerek dava açılmasından, başlarına kötü bir şey gelmesinden en az raporu yazdıranlar kadar bizler de tarih önünde sorumlu oluruz” dedi.
Yargı reformu bir an önce gelmeli
Türkiye’de gazeticilerin cezaevinde olduğunu söyleyen Çakırözer, “ İşte Eren Erdem, işte Musa Kart haber yazmak, karikatür çizmek dışında, ellerine kalemden başka ne taş ne silah almış isimler ama aylardır terör suçlamasıyla cezaevindeler. Onların özgürlüğü için bu kürsüden her gün bir an önce yargı reformunu talep ediyoruz. Hapiste olmayanların başında ise demokrasinin kılıcı gibi davalar var” dedi.
Rapora göre geçmişte Cumhuriyet, Radikal, Birgün'de, el değiştirmeden CNN Türk, Hürriyet, Milliyet'te çalışmak hep kötü sicil olduğunu söyleyen Çakırözer, “ ‘Onları kov, yerine Hükûmeti öven kalemleri al; al ki cici BBC olasın’ diyorlar. Bu rapora göre yayıncılıkta en iyi örnek TRT. Gerekçesi yazmıyor, biz tahmin yürütelim. Ya kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan ile yapılan röportaj nedeniyle ya Heyet Tahrir el-Şam adlı terör örgütünün siyasi kanadından devrime katkı plaketi aldıkları için ya da kim bilir belki de TRT'den sürülen yüzlerce basın emekçisinin yerine yeni dönemin makbul habercilerini bu raporun sahibi SETA'dan transfer ettikleri için. Raporda BBC ve diğer basın kuruluşlarına gazeteciler ihbar ediliyor çalıştırdıkları siyasi ‘tweet’ atıyorlar diye. Ama ne tesadüf ki bu vakfın yöneticileri arasında da köşe yazarları var, açın bakın tweetlerine, ne kadar uyuyorlar BBC'ye verdikleri öğütlere” diye konuştu.
Gazetecilik yapmaya devam edecekler
Çakırözer gazetecilerin rapor yazıldı diye gerçekleri yazmaktan asla vazgeçmeyeceklerini söyleyerek, “Ben bu raporda fişlenen basın emekçilerinin çoğunu tanıyorum. Yıllarca beraber haber takibi yaptık, hepsi dün de, bugün de gerçek gazetecilerdir. Arkasındaki örtülü, örtüsüz iktidar gücü çekirdeğinde ortada ne SETA kalacak ne andıçları ama onlar yine gazetecilik yapacaklar. Bu raporu kaleme alanlara değil ama aldıranlara sormak isterim. Bugün fişlediğiniz gazeteciler geçmişte Türkiye'nin en saygın, en çok izlenen basın organlarında çalışıyordu. Kendileri ve çalıştıkları kuruluşlar ne tür baskılarla, yasaklarla, sansürlerle karşılaştılar ki bu gazeteciler işsiz kaldı ve çareyi uluslararası kuruluşlarda çalışmakta buldular? Gazetecileri andıçlayacağınıza gelin bu soruların yanıtlarını birlikte arayalım” dedi.