Gündem

CHP'li Çakırözer'den Balkan Türkleri için Meclis araştırması talebi: Birinci sınıf vatandaş olmak istiyorlar

Siyasi partilere çağrıda bulunuldu

23 Eylül 2019 15:15

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Bulgaristan Türklerinin 1989 Zorunlu Göç'ünün 30. yılında, Balkanlarda yaşayan Türklerin yaşadığı sorunların araştırılması ve çözüme kavuşturulması için Meclis araştırması istedi. Çakırözer, “Çok geniş bir coğrafyada 2-2.5 milyon soydaşımızın yaşadığı sorunlar giderek derinleşiyor. Balkan Türkleri yaşadıkları ülkelerde 1. sınıf vatandaş olmak istiyorlar. Bu en meşru talepte yalnız bırakılmamalılar” dedi.

Çakırözer, “Bulgaristan’dan Türkçe dersleri verilmiyor. Kitaplar çok yetersiz. Daha kısa süre önce okullar kapatıldı. Türklerin yoğun olduğu bölgelerde anadilleri olan Türkçe’nin zorunlu müfredata dahil edilmesi, kapalı olan Türk okullarının açılması, radyo, televizyon ve internet üzerinden Türkçe eğitim olanaklarının sağlanması gerekiyor. TRT’nin bir Balkan kanalı açması en büyük taleplerden biri. Tüm bunların yanında Türkçe gazete ve dergi çıkarılmasının sağlanması da Türkçe ile ilgili tüm bu çabalara katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

"Soydaşlarımıza ait vakıf mallarının iadesi, onarım ve bakımlarının sağlanması gerekiyor"

"Soydaşlarımıza ait vakıf mallarının iadesi, onarım ve bakımlarının sağlanması gerekiyor. Göç edenlerin belediyeler tarafından el konulan gayrı menkullerinin iadesinin sağlanması veya kolaylaştırılması gerekiyor" diyen Çakırözer, "Balkanlardaki üniversitelerinin denklik işlemlerinde yaşanan sorunların çözülmesi taleplerden bir diğeri. Türkiye’deki konsolosluk işlemlerinin hızlandırılması gerekiyor. Vizesiz seyahat da Balkan soydaşlarımızın en temel isteği. Bu sorunlar sadece Bulgaristan’da değil, pek çok Balkan ülkesindeki soydaşlarımızın çözümünü beklediği sorunlar” diye konuştu.

"Birinci sınıf vatandaş olmak istiyorlar"

Bir önceki kuşak Şumnu göçmeni bir aileden gelen Çakırözer, “Göçmen bir ailenin çocuğu olarak yaşanan derin acıların bilincindeyim. Soydaşlarımızın acılarının az da olsa hafifletilmesi ve hala yaşadıkları sorunların çözümü için hep birlikte çalışmalıyız. Türkiye’nin Balkanlardaki soydaşların sorunları ile yakından ilgilenmesi, sorunların çıkış noktalarını tespit etmesi ve çözüme yönelik etkili adımlar atması tarihsel bir sorumluluktur. Balkan soydaşlarımız yaşadıkları ülkelerde 1. sınıf vatandaş olmak istiyorlar. Bu en meşru talepte yalnız bırakılmamalılar” diye konuştu.

Siyasi partilere çağrı

Çakırözer Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partilere çağrıda bulunarak, “Balkan soydaşlarımızın şu anda bulundukları ülkelerde yaşadıkları sorunların araştırılması ve ilgili ülkelerle konuşularak çözüm önerilerinin ortaya konması ve bunların hayata geçmesi için Meclis araştırmasının bir an önce açılması gerekiyor” dedi.