Gündem

CHP’li Bingöl: AKP döneminde 200 bin işçinin grev hakkı gasp edildi

"İşçilerin grev hakları da 'grev ertelemeleri' ile ellerinden alınmaktadır"

01 Şubat 2019 12:30

T24 Ankara

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, iktidar tarafından art arda ertelenen grevleri Meclis gündemine taşıdı. Emeğe dönük saldırıların AKP ile sistematik hale getirildiğini vurgulayan CHP’li Bingöl, “16 yıl boyunca toplam 16 greve yasak getiren AKP iktidarı, 200 bin işçinin grev hakkını gasp etti. Aileleri de hesaba katıldığında 800 bin kişinin hayatını etkileyen bu yasaklar ile emekçilerin yasal hakları ellerinden alındı” dedi.

CHP’li Bingöl, Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, işçilerin en temel haklarından biri olan örgütlenme ve grev hakkının önündeki engellerin kaldırılarak, üretim alanı içerisindeki sorunların çözümü adına, yaşanan grev yasakları ve baskıların önüne geçilmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Bingöl, “İşçilere yönelik uygulanan emek düşmanı politikalar ile hak kayıpları her geçen gün artmaktadır. Üretim alanındaki baskılar, taşeron çalışma, kıdem tazminatı, güvencesizlik, artan işsizlik gibi sorunlara ek olarak emekçilerin en önemli haklarından biri olan grev hakları da 'grev ertelemeleri' ile ellerinden alınmaktadır” dedi.

"800 bin kişi grev yasaklarından ertelendi"

 

İşçilerin taleplerini işverene kabul ettirebilmeleri ve üretim alanında maruz kaldıkları haksızlıklara ses çıkarabilmelerinin en önemli yolunun grev olduğununu belirten Bingöl, şöyle devam etti:

“Adı erteleme olan ama mevcut grevleri yasaklama anlamına gelen bu müdahaleler iktidarın emekçilerin sesini kısmaya dönük politikalarından sadece biridir. 16 yıl boyunca toplam 16 greve yasak getiren AKP iktidarı, 200 bin işçinin grev hakkını gasp etmiştir. Aileleri de hesaba katıldığında 800 bin kişinin hayatını etkileyen bu yasaklar ile emekçilerin yasal hakları ellerinden alınmıştır. AKP iktidarı döneminde grev hakkını sadece 81 bin işçi kullanabilirken, greve gidebilen işçi sayısının 2 buçuk katı işçinin grevi yasaklanmıştır.”

İktidarın toplumun her kesimini ötekileştirip kutuplaştırdığını ve OHAL sopası ile toplumda beğenmediği herkese “terörist” yaftası yapıştırdığını söyleyen Bingöl, “Örgütlenme ve grev hakkı terör faaliyeti olmadığı gibi emekçilerin sistem içerisinde var olma mücadelesinin en temel göstergeleridir. İktidar tarafından sistematik hale getirilen grev yasaklarının asıl gerekçesinin milli güvenliğin tehdit edilmesi değil, iktidarın kendi rahatının tehdit edilmesi olduğu açıktır. AKP iktidarı, kendi rahatını korumak ve konumunu pekiştirmek için bir kez daha emekçilerin hakkını gasp etmekte, işçinin alın terini hiçe saymaktadır” dedi.

Yasaklanan grevler karşısında AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bizimle beraber grev denilen olaylar ortadan kalktı. Şimdi grevler yok. Grev olmuyorsa işçinin hakkını veriyorsun, hukukunu gözetiyorsun demektir” açıklamasını yaptığını vurgulayan Bingöl şöyle devam etti:

“Bu açıklama ile grev yapmak isteyen ve engellenen 200 bin işçi göz önüne alındığında işçilerin haklarının verilmediği ve hukuklarının gözetilmediği bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Grev hakkının önündeki engellerin kaldırılarak, emeğe dönük yaşanan bu haksızlıkların ve tüm bunların yarattığı vahim sonuçların önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”