Gündem

CHP'li Bakan, Ege Denizi'ndeki adaları Meclis gündemine taşıdı

"AKP elindeki karayı başkasına çalmaktadır"

10 Haziran 2019 13:19

AKP’li Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’nun YSK kararıyla mazbatası elinden alınan CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu için kullandığı 'Yunan' sözlerinin ardından başlayan 'pontus' tartışması sürerken CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Ege Denizi'ndeki adalarını Meclis gündemine taşıdı. “AKP, İmamoğlu üzerinden ‘Pontus’ tartışması açıp oy peşine düşeceğine, Yunanistan’ın işgal ettiği Ege Denizi’ndeki adalarımızın hesabını versin! AKP elindeki karayı başkasına çalmaktadır” diyen CHP'li Bakan, "1 – Vatan toprağımızın Yunanistan tarafından işgal edilmesini ve bu konuda hiçbir açıklama yapılmamasını siz nasıl açıklıyorsunuz?" diye sordu.

En son İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kendisini Trabzon’da protesto eden bir vatandaş için, “Türkiye’de bir Pontusçu hayali vardır. O Pontusçularla ilişkisi olan bir adam” demişti. AKP, 23 Haziran’da tekrarlanacak olan İstanbul seçimini Millet İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu nezdinde açılan ‘Pontus’ tartışması üzerinden sürdürürken diğer yanda Ege Denizi’ndeki adalar ile ilgili suskunluğunu koruyor. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Bakan, şunları kaydetti:

“AKP önce, Ege Denizi’nde egemenliğimiz altında olması gereken adalarımızın Yunanistan tarafından işgal edilmesine neden göz yumduğunu açıklamalıdır. 17 yıldır ülkeyi tek başına yöneten AKP vatan toprağına sahip çıkamamıştır. ‘Her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına almış bir iktidarız’ derken MHP’ye muhtaç hale gelen, tüm söylemlerinde ‘yerlilik-millilik’ vurgusu yapan ve bugün gelinen noktada bütün politikalarında sadece hamaset yapan AKP, elindeki karayı başkasına çalmaktadır. Yunanistan’ın 2004 yılında başladığı işgal sürecine sesini çıkarmayan AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıllardaki ‘Lozan Antlaşması güncellenmelidir’ çıkışı hala hafızalarda. Lozan’ın kazanımlarını küçümseme gafletinde bulunan muktedir, vatan topraklarını Yunanistan işgalinden kurtarmak için nasıl bir diyalog kuruyor açıklamalıdır. Kaldı ki Lozan bizim kurucu belgemizdir, bu ülkenin tapusudur, çocuklarımızın güvencesidir. AKP, İmamoğlu üzerinden ‘Pontus’ tartışması açıp oy peşine düşeceğine, Yunanistan’ın işgal ettiği Ege Denizi’ndeki adalarımızın hesabını versin!"

Bakan, sözlerini “AKP’nin ayrıştıran, ötekileştiren ve nefret diline; kibrine ve görgüsüz ihtişamına en iyi cevabı milletimiz verdi. Tüm Türkiye İmamoğlu’nu bağrına bastı. Az kaldı… İnanıyoruz; 23 Haziran’da hak yerini bulacak ve her şey çok güzel olacak” diye tamamladı.

CHP'li Bakan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a sordu:

1 – Vatan toprağımızın Yunanistan tarafından işgal edilmesini ve bu konuda hiçbir açıklama yapılmamasını siz nasıl açıklıyorsunuz?

2 – Lozan ve Paris Antlaşmalarına göre hukuken Türkiye’ye ait olan Ege Denizi’ndeki 17 ada ve 1 kayalığın Yunanistan işgalinden kurtarılması için hangi askeri ve diplomatik adımlar atılmaktadır ve/veya atılacaktır?