Gündem

CHP İstanbul: Devlet kurumları koruyamıyorsa, örgütümüz halkımızla birlikte genel başkanımızı koruyacak güçtedir

22 Nisan 2019 11:34

T24 İstanbul
Gonca Tokyol

CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırı ve linç girişimine ilişkin 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. Ülke genelinde binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen protestolarda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ankara Valisi Vasip Şahin'in istifası talep edildi. 

İstanbul'da yüzlerce CHP’li, Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı ve linç girişimini protesto etmek için Taksim’deki Şişhane Meydanı’nda bir araya geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifasını talep eden dövizler taşıyan vatandaşlar, “Faşizme karşı omuz omuza”, "Soysuz istifa", “Kılıçdaroğlu yalnız değildir”, “Ülkenin umudu Kılıçdaroğlu” sloganları attı.

CHP İl Örgütü’nün çağrısıyla düzenlenen eyleme TTB, İHV, TMMOB, KESK, DİSK, Şehir Dul ve Yetimler Derneği ve Mazlum-DER’in de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütü ve vatandaşlar da destek verdi.

Protestonun gerçekleştiği alandaki otobüsten yapılan anonslarda Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı kınanırken, vatandaşlardan ‘Hacı Bektaşi dilinden’ uzaklaşmama çağrısı yapıldı.

İstanbul'daki protestoda konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yapılanın sıradan bir protesto ya da provokasyon olmadığının altını çizerek, “Bu, son derece organize bir eylemdir. Bu hain saldırı, ülkemizin demokrasisine, birlik ve beraberliğine ve iç huzuruna karşı yapılmıştır” dedi. 

İçişleri Bakanı Soylu ve Ankara Valisi Şahin'e yönelik istifa çağrısını yineleyen Kaftancıoğlu, "Herkes rahat olsun. Bu saatten sonra devletin yetkili kurumları koruyamıyorsa CHP İstanbul İl Örgütü Genel Başkanımızı koruyacak güçtedir ve halkımızla birlikte koruyacaktır" diye konuştu.

Kaftancıoğlu: Bu saldırının azmettiricileri bellidir

“Bu saldırının azmettiricileri bellidir” diyen Kaftancıoğlu, şöyle devam etti:

"Adına gazete denen bir takım paçavralarda kimler Cumhuriyet Halk Partisi’ni ve Cumhuriyet Halk Partilileri hedef gösterdiyse; bir takım operasyon kanallarında kimler Sayın Genel Başkanımıza idam tehditlerinde bulunduysa; Cumhuriyet Halk Partililerin şehit cenazelerine alınmaması için kim talimat verdiyse;

Meydanlarda bu ülkenin kurucu partisine, Gazi Mustafa Kemal’in “İki büyük eserimden biri” dediği, Cumhuriyet Halk Partisi’ne kimler ağza alınmayacak hakaret ve tehditlerde bulunduysa, bu saldırının alt yapısını hazırlayanlar onlardır.

Topluma kin ve nefret tohumu eken, bundan da siyasi rant bekleyen zehirli dil ve bu dilin sahipleri yapılan bu hain saldırıda pay sahibidirler.

Askerimize kurşun sıkarak bu ülkeyi bölüp parçalamaya çalışan hainlerle, attığı manşetlerle milleti şehit cenazeleri üzerinden bölüp parçalamaya çalışan edepsizler aynı emperyalist güçlerin hizmetkârıdır. Aralarında açıkça bir amaç birliği vardır. Bunların ipini tutan odaklarda aynıdır."

Hulusi Akar'a: Bu nasıl bir cümledir?

Kılıçdaroğlu'nun saldırı sonrasında sığındığı evin etrafını saran gruba yönelik konuşmasında "Değerli arkadaşlarım, mesjınızı verdiniz" ifadesini kullanması tepki çeken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ı da eleştiren Kaftancıoğlu, Milli Savunma Bakanı’na da sormak isteriz. Genel Başkanımızı linç etmek isteyen, 'O evi yakın' diye bağıran hainlere dönüp de 'Mesajlarınızı verdiniz' demek ne anlama gelmektedir? Bu organize güruh ne mesajını vermiştir, bu nasıl bir cümledir?  Bu kendini bilmezlerin vermek istediği mesaj bellidir. Kimlerin değirmenine su taşıdıkları da bellidir. Bugün ve bu saatten sonra artık sorumluluk makamındakiler kullandıkları dile özen göstermelidirler" dedi.  

İmamoğlu: Aman içinizde kin duymayın

Kaftancıoğlu'ndan sonra konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da şunları söyledi:

"Ben şahsen onur duydum. O güzel devlet adamlığı duruşuyla, insanlığıyla Türkiye Cumhuriyeti tarihine geçmiş olan Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na tüm İstanbul'un saygılarını buradan iletiyoruz. Bu sürecin içerisinde kim varsa hukuk gereğini yapmalıdır. Herkes cezasını çekmelidir, istifa etmesi gerekenler de istifa etmelidir. Bu yapılan Türkiye demokrasisine yapılan bir saldırıdır, Türk milletine yapılmış bir saldırıdır.  Sakın etrafınızdaki başka fikirli insanlara kin duymayın. 16 milyon insanımız vatanseverdir. Birilerinin çekmek istediği alana biz girmeyeceğiz..

"Bu hareketi yapan bir vatandaş topluluğu değildir; tasarlanmış bir iştir. Aman içinizden kin duymayın, bizim vatandaşımız, 82 milyon adam gibi adamdır.

"Onlarla kavga etmeyeceğiz, buna izin vermeyeceğiz; kendi kendilerine kavga edecekler."