Gündem

CHP, İBB meclisinde cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi için önerge sunacak

20 Aralık 2019 10:49

CHP, 2020 yılının ilk İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis oturumunda cemevlerinin yasal statüsünün “ibadethane” olarak kabul edilmesi için önerge sunacak ve gerekli düzenlemenin yapılmasını isteyecek.

Alevi vatandaşların ibadethanesi olan cemevlerine yasal statüsü verilmesi için CHP, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde ilk adımı atıyor. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, İBB, CHP grubu tarafından ocak ayı oturumlarında oya sunulması beklenen önergede, İstanbul'da 93 cemevinin  statüsünün “ibadethane” olarak tescil edilmemiş olması nedeniyle Alevilerin anayasanın eşitlik ilkesinin gereği olarak hizmetlere eşit erişim hakkının ihlal edilmesi gibi bir sonucun ortaya çıktığı belirtildi. Hak ihlalinin giderilmesi için gerek iç hukukta, gerek uluslararası hukukta davalar açıldığı hatırlatılarak son olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2 Aralık 2014 tarihli ve 26 Nisan 2016 tarihli kararları ile  cemevlerinin ibadethane statüsünün tescil edildiği vurgulandı.

Hükûmet adım atmadı

Önergede “Alevi vatandaşın vergisinden pay alan, hizmet veren bir kurum olarak İBB bir an önce gerekli düzenlemeleri yapmakla ve diğer ibadethanelere götürdüğü hizmeti eşit bir şekilde cemevlerine götürmekle mükelleftir. Önergeyle, cemevlerinin diğer ibadethanelerin sahip olduğu hak ve hizmetlerden eşit olarak faydalanabilmesine yönelik, iç ve uluslararası hukukun tescil ettiği üzere, ibadethane olarak kabul edilmesini teklif ediyoruz” denildi.

TIKLAYIN - CHP’li belediyeden cemevine ‘ibadethane’ statüsü