Gündem

CHP’den tutuklanan Urla Belediye Başkanı’na ilişkin açıklama:  Burak Oğuz'un yanındayız

17 Aralık 2019 13:47

CHP İzmir Örgütü, ‘FETÖ’ suçlamasıyla tutuklanan Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, CHP Urla İlçe Başkanı Hakan Özbatur, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu ve çok sayıda partili katıldı.

TIKLAYIN | CHP'li Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz 'FETÖ üyeliği iddiasıyla' tutuklandı

Gazete Duvar’da  yer alan habere göre, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, “Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının daveti üzerine 16 Aralık 2019 günü sabah saatlerinde avukatıyla birlikte Cumhuriyet Başsavcılığına gitmiş, soruşturma başsavcılığına ifade vermiştir. Savcılık makamınca FETÖ/PDY üyesi olduğuna dair hakkında delil bulunduğu gerekçesiyle tutuklama istemiyle Suç ve Ceza Hakimliğine sevk edilmiş, yapılan sorgu sonrasında tutuklanmasına karar verilmiştir. Dosyada kısıtlanma olduğu için dosya içeriğiyle ilgili bilgi veremiyoruz. Hukuki süreç devam ediyor” dedi.

Dikkat edilmesi gereken birtakım hususların olduğunu belirten Yücel, “Anayasamızın 38’inci maddesine göre suçluluğu hükmen sabit olunana kadar kimse suçlu sayılamaz. Anayasamıza göre ve ceza mahkemesine göre tutuksuz yargılanma asıl. Oğuz 31 Mart yerel seçiminde yüzde 67,5 gibi rekor bir oyla belediye başkanı seçilmiştir. Halkın seçtiği kamu görevi ifa eden bir kişinin savcılık makamınca ifadeye davet edilip kendi avukatıyla gidip ifade vermesinden sonra tutuklanması, hukuku, vicdanı ve 66 bin Urlalı hemşehrilerimizi yaralamıştır” diye konuştu.

"CHP, FETÖ ile mücadele eden bir partidir"

Tutuklama kararı verilmesi için her şeyden önce kuvvetli suç şüphesinin bulunması gerektiğini belirten Yücel şunları söyledi: “Bunun yanında kaçma şüphesi, delil karartma, delil gizleme ya da yok etme sebeplerini bir arada bulunması gerekiyor. Somut olayda bu koşulların hiçbiri mevcut değil. Seçilmiş belediye başkanı hakkında yürütülen bir soruşturma var, Cumhuriyet Başsavcılığının ifade daveti var, belediye başkanı kendi avukatıyla savcılığa gidip ifade vermesi söz konusu ardından verilen bir tutuklama kararı var. Bu şekilde verilen karar demokrasiye darbe vurulması demektir” dedi.

Yücel, açıklamasına şöyle devam etti:

“CHP geçmişte birlikte yol yürütüp sonradan çıkarları çatışında yollarını ayıranlar gibi değil, her zaman geçmişte de bugün de gelecekte de yarında FETÖ’nün karşısında olan FETÖ ile mücadele eden bir partidir. Bu olaydan siyasi manevrayla kendilerine hareket alanı yaratmak isteyenlere bu fırsatı vermeyeceğiz. Belediye başkanımızın yanındayız, hukuki sürecin takipçisiyiz, hukukçularımız gerekli çalışmaları yapmaktadır. Tutuklama kararına en kısa zamanda itiraz edilecek. Belediye başkanımızın en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşacağına ve bu suçlamadan aklanacağına inanıyoruz.”