Gündem

CHP’den Erdoğan'ın yeni anayasa çağrısına: Amacı demokrasiyi araç olarak kullanmak!

“Kırmızı çizgilerimiz belli, ne bir adım geri atarız ne bir santim eğiliriz”

02 Ekim 2023 12:40

CHP Parti Meclisi üyesi, Ankara Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Umut Akdoğan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis açılış konuşmasında yaptığı yeni anayasa çağrısına “İyi bir anayasa yapmak gibi bir amaçları yok, daha iyi kullanacakları bir araç hayalleri var. Bu açık” diye yanıt verdi. Akdoğan, Yargıtay’ın onadığı Gezi Parkı Davası cezaları ile Selahattin Demirtaş ve Can Atalay’ın cezaevinde oluşunu örnek gösterdi.

Akdoğan, “Siyasi dizayn ve hedefleri uğruna Anayasayı çiğnemekten hiçbir zaman geri durmayan, demokrasiyi bir araç olarak gören, her fırsatta hukukun üstünlüğünü, siyasallaştırdığı yargı eliyle ayaklar altına alan Erdoğan’ın ‘yeni bir Anayasa’ çağrısını samimi bulmuyoruz” dedi.

TBMM’nin 28.Dönem 2.Yasama Yılının en önemli gündemini oluşturacağı öngörülen Anayasa değişikliği tartışmalarını değerlendirdi.

Akdoğan, “Demokratik Anayasa yapmanın amacı ve hedefi açıktır: İktidarı sınırlamak ve temel hak ve özgürlükleri güvence altına almak. Buna riayet etmenin temel koşulu da iktidar sahiplerini yetkilerinin sınırlandırılmasına rıza göstermesidir. Dolayısıyla Erdoğan’ın ağzından çıkan bir Anayasa değişikliği iddiası bizi suiistimalci Anayasa yapımı sonucuna götürür. Zira Erdoğan’ın en son isteyeceği şeydir kendisini sınırlamak. İyi bir anayasa yapmak gibi bir amaçları yok, daha iyi kullanacakları bir araç hayalleri var. Bu açık. Gezi davası ile ilgili karar taze, Selahattin Demirtaş ve Can Atalay gibi siyasilerin durumu ortada. Ekrem İmamoğlu ile ilgili kararlar işine geldiği gibi gündemden düşürülmüyor. Dışa dönünce Rahip Brunson, Cemal Kaşıkçı gibi konularda söylenenler kulaklarımızda. Eğer kararlar Erdoğan’ın siyasetine, uygunsa sorun yok. Uygun değilse ‘tanımam’ lafları. Yine muhataplar eğer Erdoğan’dan güçlüyse sorun yok, güçsüzse ‘ez geç’ politikası. Hukuka uygunluğuna değil, dişini geçirip geçiremeyeceğine bakan bir anlayış. Siyasi dizayn ve hedefleri uğruna Anayasayı çiğnemekten hiçbir zaman geri durmayan, demokrasiyi bir araç olarak gören, her fırsatta hukukun üstünlüğünü, siyasallaştırdığı yargı eliyle ayaklar altına alan Erdoğan’ın ‘yeni bir Anayasa’ çağrısını samimi bulmuyoruz. Bu bir ön yargı değil öngörüdür. Bu anlayışla bir anayasa yapılacaksa işimiz zor ancak direncimiz yüksek” dedi.

“Kırmızı çizgilerimiz belli, ne bir adım geri atarız ne bir santim eğiliriz”

Akdoğan, Anayasanın ilk dört maddesi, laiklik, kadın hakları alanındaki güvencelerin kırmızı çizgileri olduğunun da altını çizdi. Akdoğan, “Laiklik ve kadınların kamusal alandaki güvencelerinin altını ise kırmızı kalemlerimizin her tonuyla defaatle çiziyorum. Bu konularda ne bir adım geri atarız ne bir sözü eksik söyleriz, ne de bir santim eğiliriz. Çalışmalar başlamadan ilgililerine bildiriyorum. Diğer partilerin önerisini görmek istediğini söyleyen Erdoğan keşke bu fikrinde samimi olsa. Burada amaç sesi çoklaştırmak değil Erdoğan’ın kendi fikirlerini meşrulaştırmak. Biz bu zihniyeti, anlayışı ve niyetleri çok iyi biliyoruz ve farkındayız. Türkiye’yi, evrensel değerler doğrultusunda daha özgürlükçü, hukukun üstünlüğünü önceleyen, demokrasinin çok daha fazla içselleştirilebileceği bir anayasaya kavuşturmayı biz de arzuluyoruz” dedi.

TIKLAYIN - Erdoğan’dan Meclis açılışında önemli mesajlar: Bombalı terör saldırısı, yeni anayasa, AİHM kararı, AB'ye üyelik, Altın Portakal Film Festivali!