Gündem

CHP'den Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için kanun teklifi: Haksız ve hukuksuz şekilde idam edildiler

"Bu teklif, 2 Mayıs 1972 tarihinde alınan yanlış, haksız, hukuksuz bir kararın düzeltilmesi teklifidir"

05 Mayıs 2022 17:45

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın ölüm cezalarının yerine getirilmesine ilişkin 2 Mayıs 1972 tarihli kanunun yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının haksız ve hukuksuz şekilde idam edildiklerini vurgulayan Başarır, “Bu kanun teklifi bir itibar iadesi teklifi asla değildir. Bu teklif, 2 Mayıs 1972 tarihinde alınan yanlış, haksız, hukuksuz bir kararın düzeltilmesi teklifidir. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının itibarlarının iadelerine ihtiyaçları yoktur” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde;  6 Mayıs 1972 tarihinde sabaha karşı idam edilen Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) üyeleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın ölüm cezalarının yerine getirilmesine ilişkin kanunun yürürlükten kaldırılmasını istedi.

Türkiye’de “1968 olayları” denilince akla ilk olarak Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan geldiğini belirten Başarır, kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadeleri kullandı:

"Bir inanışın, bağımsızlığın, özgürlüğün, uyanışın sembolüydüler"

“Denizler, Yusuflar, Hüseyinler bir inanışın, bağımsızlığın, özgürlüğün, uyanışın sembolüydüler. Onlar hiçbir eylemlerinde hiçbir canlıyı öldürmediler. Onlar kendilerini hep ezilen sınıfların mücadelesinde gördüler. Onlar emperyalizmin ve işbirlikçilerinin ülkemizden sökülüp atılacağına, Türkiye’nin bağımsız olacağına inandılar. Onlar sömürünün olmadığı, insanların eşit hak ve özgürce yaşayacakları bir toplum düzeninin var olacağına inandılar. Denizlerin, Yusufların, Hüseyinlerin ölümü göze almaları, idam sehpasında dahi kararlılıklarından vazgeçmemeleri, taşıdıkları bu inanç ve mücadelenin gücüdür."

"Haksız ve hukuksuz bir şekilde idam edilmişlerdir"

"Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ‘1961 Anayasası tam uygulansın’ istediler, ‘Anayasa ihlal edilmesin’ dediler. Hatta bunun için Samsun’dan Ankara’ya yürüyüş yaptılar ancak Anayasa’yı ihlalden yargılandılar. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, Tuğgeneral Ali Elverdi başkanlığında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 No’lu Askeri Mahkemesi’nde TCK’nın 146/1 maddesi uyarınca ‘Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın tamamını, bir kısmını tağyir, tebdil veya ilgaya teşebbüs ettikleri’ iddiasıyla yargılanmış ve bundan tam 50 yıl önce 6 Mayıs 1972’de haksız ve hukuksuz bir şekilde idam edilmişlerdir."

"İtibarlarının iadelerine ihtiyaçları yok"

TBMM Başkanlığı’na sunmuş olduğumuz bu kanun teklifi bir itibar iadesi teklifi asla değildir. Bu teklif, 2 Mayıs 1972 tarihinde alınan yanlış, haksız, hukuksuz bir kararın düzeltilmesi teklifidir. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının itibarlarının iadelerine ihtiyaçları yoktur. Onların, toplumumuzda zaten oldukça iyi bir itibarları vardır.” (ANKA)