Gündem

CHP: AKP, oy kullanmayan seçmenlerin listesine nasıl ulaştı?

"AKP’nin itirazlarını incelerseniz yasal hakları olmadan bu verilere ulaştıklarını görüyoruz"

17 Mayıs 2019 12:19

T24 İstanbul
Gonca Tokyol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, 23 Haziran’da yenilenecek İBB seçimleri öncesinde AKP’nin elinde 31 Mart’ta oy kullanmayan seçmenlerin listesinin bulunduğunu öne sürdü. AKP’nin Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı itirazlar incelendiğinde yasal olmayan şekilde bazı verilere ulaşıldığının görüldüğünü belirten Adıgüzel, “Bunlara nasıl ulaştılar, bunun istihbaratını nasıl elde ettiler? Oy kullanmayan seçmenlerin listesine nasıl ulaşıldı” diye sordu.

CHP’nin seçim çalışmaları sırasında Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu ihlal edecek herhangi bir adım atmadığının altını çizen Adıgüzel, bugün CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda seçim çalışmalarına dair düzenlenen toplantıda konuya ilişkin şunları söyledi:

“İstanbul’da hangi memurun başkan, yardımcı olduğunu YSK kimseyle paylaşmıyor. Cezaevlerindeki seçmenleri paylaşmıyor. Kısıtlı seçmenleri bulabileceğimiz bir kaynak da yok. Fakat AKP’nin itirazlarını incelerseniz yasal hakları olmadan bu verilere ulaştıklarını görüyoruz. Bunlara nasıl ulaştılar, bunun istihbaratını nasıl elde ettiler? Sağlık Bakanlığı mı kısıtlı seçmenleri, zihinsel rahatsızlığı olanların listesini paylaştı? Oy kullanmayan seçmenlerin listesine nasıl ulaşıldı?”

"Seçmen bilgilerini bizimle de paylaşarak şaibeleri ortadan kaldırabilirler"

Toplantının ardından konuyla ilgili T24'e konuşan Adıgüzel, AKP'li yöneticilerin “Oy kullanmayan seçmenlere çalışacağız” şeklindeki açıklamalarını referansı göstererek, "Bu listelere nereden ulaşıyorlar? Bu paylaşılmayan bilgi" dedi. CHP'nin bu durumla ilgili YSK'ya herhangi bir başvurusu olup olmadığına dair soruya da Adıgüzel şu cevabı verdi: 

"Daha önce memurların isimlerini nasıl vermiyorlardı, ama 31 Mart’ta nasıl verdilerse; bu seçmen bilgilerini de bizimle paylaşarak şaibeleri ortadan kaldırabilirler. Ancak daha önce defalarca istedik, vermediler. Bu durumu içimizde tekrardan değerlendirip, gerekli görürsek yeniden başvuru yapabiliriz."