Gündem

CHP: AKP Genel Başkan Yardımcısı’nın sözleri endişelerimizi artırmıştır

"Polis, yargı ellerindeyken iktidar partisi genel başkan yardımcısının 'seçimlerde şaibe var' demesi trajikomik"

03 Nisan 2019 17:41

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un salı akşamı yaptığı açıklamada kullandığı “Bize karşı adeta operasyon çekiliyor” sözlerini hatırlatarak, “Yavuz'un dün itiraz sürecini başlatırken sarf etmiş olduğu sözler gerçekten endişelerimizi artırmıştır” dedi.

"Polis ellerinde, yargı ellerinde bu durumda iktidar partisi genel başkan yardımcısının 'seçimlerde şaibe var' demesi gerçekten trajikomik durum. Ama trajikomik bu söylem son derece tehlikeli diğer söylemlere de yol açıyor” diyen Öztrak, tüm partilerin yetkililerini sorumluluk sahibi açıklamalar yapmaya çağırdı.

CHP Genel Merkezi’nde son gelişmelere dair açıklamada bulunan Öztrak’ın konuşmasının öne çıkan bölümleri şöyle:

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Ali İhsan Yavuz'un özellikle dün itiraz sürecini başlatırken sarf etmiş olduğu sözler gerçekten endişelerimizi artırmıştır. Kendisinin dün söylediği 'bize operasyon çekiliyor, demokratik hayatın en şaibeli seçimi' gibi laflar aslında bir hukukçu tarafından söylenmemesi gereken, hele hele iktidar partisinin genel başkan yardımcısının söylememesi gereken sıkıntılı sözlerdir.

-Polis ellerinde, yargı ellerinde bu durumda iktidar partisi genel başkan yardımcısının 'seçimlerde şaibe var' demesi gerçekten trajikomik durum. Ama trajikomik bu söylem son derece tehlikeli diğer söylemlere de yol açıyor. Bu nedenle tüm partililerin yetkilileri bu süreçte son derece sorumlu sözler sarf etmek zorunda. Büyük bir sorumluluk içinde sözlerini tartarak biçerek söylemek zorundalar.

2014 tarihli YSK kararı hatırlatıldı

-CHP olarak seçim sürecindeki itiraz mekanizmasının kullanılmasına hiçbir şekilde karşı değiliz, ancak  itirazın hukuka uygun olması gerekiyor. Bu çerçeveyi Anayasa belirleyecek, seçim yasası belirleyecek, YSK kararları belirleyecek. YSK'nın 2014'te 11099 sayılı kararı var. 2014 yılında YSK bu kararı Ankara seçimleriyle ilgili olarak vermiş. Ankara seçimlerinde de geçersiz oylar aradaki farkın katbekat üstünde. Ona rağmen 2014 yılında demiş ki, 'YSK'nın karar süresini geciktirecek nitelikte yapılan delilsiz itirazlar bir yandan YSK'nın itibarına gölge düşürür, diğer yandan da belirsizliği artırır' demiş. Ama bu defa görüyoruz, YSK dün gece yarısından sonra yaptığı toplantıda aldığı kararla maalesef bu kararın arkasında duramamış, kendi kararına sahip çıkamamış.

"Herkesin hakkına hukukuna sahip çıkarız ama kendi hakkımızı da yedirmeyiz hukukumuzu da yedirmeyiz"

-Hakimler siyasi taleplere göre hiçbir şekilde karar vermemeliler. Dün akşam alınan bu kararla, 2014 yılında alınmış olan daha önceki karara aykırı olarak İstanbul'da bazı ilçelerde ilçe seçim kurulları yeniden tam sayılmasını veya sadece geçersiz oyların sayılmasını kabul ederken, diğer bazı ilçelerde de bu talepler özellikle bu 11099 sayılı karar gösterilerek reddedilmiştir. Yani gerçekten ortada gerçekten kaotik bir durum vardır. Tekrar söylüyorum; biz 'hak hukuk adalet' diyerek yürümüş bir partiyiz. Herkesin hakkına hukukuna sahip çıkarız. Ama kendi hakkımızı da yedirmeyiz hukukumuzu da yedirmeyiz.

-(ABD'ye tepki) Ben, bizim ABD'den, seçimlerin nasıl yapılacağı konusunda ders almaya ihtiyacımızın olduğunu düşünmüyorum.