Cengiz Holding’e ait Truva Bakır Maden İşletmeleri, Kazdağları için yürütmesi durdurulan ÇED raporunu yeniden şekillendirerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Başvuru önceki gün bakanlığın toplantısında değerlendirildi.
Çanakkale Halilağa köyünde Cengiz Holding’in bakır madeni çalışmasına, geçen aylarda TEMA Vakfı gibi 6 kurumsal, 81 bireysel olmak üzere 87 davacı tarafından açılan dava açtı. Bölgede bilirkişi keşfi yapıldı ve heyetin ‘Söz konusu alanda yapılacak projenin doğal ve kültürel varlıklar üzerinde geri dönüşsüz tahribata neden olacaktır ve Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Olumlu kararı hukuka aykırıdır’ raporu üzerine Çanakkale 1. İdare Mahkemesi 17 Haziran’da projenin telafisi imkansız zararlara yol açacağı gerekçesiyle itiraz hakkı kapalı olarak yürütme durduruldu.
Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre, Kazdağları’nın yüzde 79’u madene karşı yok olma tehlikesi altındayken, Mehmet Cengiz’e ait Truva Bakır Maden İşletmeleri’nin Kazdağları'ndaki projesi daha önce mahkeme tarafından engellendiği için şirket yeni bir süreç başlattı.
Bakanlıkta yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında ÇED raporu değerlendirildi. Toplantıya TEMA Vakfı, ekoloji birlikleri ve CHP Milletvekili Özgür Ceylan’ın yanı sıra bölge sakinleri de katıldı. Toplantıyı takip eden ekoloji mücadelecisi Aykut Alyanak, değerlendirmelerde bulundu; “Komisyonda sunulan ÇED raporu, birçok felaketi gizleyeme çalışır boyuttaydı. Soğukkanlılıkla 300 bin küsür ağaç kesileceğini ama daha fazlasının rehabilitasyon sonucunda dikileceğini söylediler. Bölgenin eskisinden daha iyi olacağını, hatta su kaynaklarına zarar verilmeyeceğini dile getirdiler. Gerçekçi olmayan, göz boyayıcı konuşmaydı” dedi.