Gündem

Çavuşoğlu: ABD hâlâ YPG'ye silah yardımı yapıyor

"Amerika'nın oyalama taktiği Fırat'ın doğusunda geçerli olmayacak"

15 Ağustos 2019 11:47

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin YPG'ye silah yardımı yapmaya devam ettiğini söyledi.

Münbiç sürecinde yaşanılanları hatırlatarak "Amerika'nın oyalama taktiği Fırat'ın doğusunda geçerli olmayacak" dedi. Çavuşoğlu, "ABD'nin oyalama taktiklerinin" Türkiye tarafından kabul görmeyeceğini ifade etti. 

Çavuşoğlu, ABD ile kurulan mutabakat doğrultusunda hazırlıkların başladığı güvenli bölgeye ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı, "Maşallah bizim basın detayları paylaşıyor, senaryolar ortaya koyuyor. Özellikle teknik düzeyde çalışmalardan sonra gerek milli savunma bakanımız gerekse bizler açıklamalarda bulunmuştuk. Bu mutabakatın bir başlangıç olduğunu söyledik. Henüz detaylandırılması gereken birçok konu var. Bunun için de müşterek harekât merkezinin kurulmasını kararlaştırdık" dedi.

"Amerika’dan bu müşterek harekât merkezinin kurulması için bazı askerlerin gelmekte olduğunu sizler de takip ediyorsunuz. Bugün ABD-Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı başkanlığındaki heyet Şanlıurfa’ya gelecekler. Ve İHA’larımız bölgede uçuşlarına başladı. Burada tabii ki de gözlem noktaları olacak, birlikte devriye de gezilecek ama bunlar işin bir detayı. Buradaki amaç bir güvenli bölge oluşturulması ve Trump’ın da burada 20 mil sözü vardır. Ve bu güvenli bölgeden de YPG ve PKK’lıların çıkarılmasıdır. Ancak o zaman güvenli bölge olabilir. Bu bölgenin istikrara kavuşturulması ve insanların geri döndürülmesi gerekiyor. Türkiye’den geri dönmek isteyen çok sayıda başta Suriyeli Kürtler olmak üzere Suriyeli mülteci var. Ama orada kendilerini güvende hissetmedikleri için PKK bunları zorla sürgüne gönderdiği için başta Kürtler olmak üzere; çünkü bu terör örgütleri en çok orada Kürtleri kendisine tehdit olarak görüyor" diyen Çavuşoğlu, "Özellikle onların ideolojisini benimsemeyen Kürtleri. Özellikle onları sürgüne gönderdiler, partilerini de kapattılar. Onların geri dönemsi gerekiyor. Tüm bunlar oluşturulacak müşterek harekât merkezi ve diğer görüşmelerimizle hayata geçirilmesi gerekiyor. Burada Amerika’nın bir oyalama taktiğinin geçerli olmayacağıdır. Maalesef Münbiç’te böyle bir oyalamaya gittiler, sözlerini tutmadılar. Ama Fırat’ın doğusundaki bölge gerçekten terör yuvası oldu. Bunları görüşürken bile Amerika teröristlere silah yardımını devam ettiriyor. Geçenlerde de TIR’larca dolu silahları getirdiler. Burada bir, samimi olmaları gerekiyor; iki, bir oyalama sürecinin Türkiye tarafından tolere edilmeyeceğini anlamaları gerekiyor. Evet, başlangıç, ilk adım doğru ama bunu nihayete kavuşturmamız gerekiyor. Yapılacak olan çalışmaların amacı da budur." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu ayrıca, "F-35’le ilgili Türkiye’nin resmi olarak görevden çıkarılması söz konusu değildir. Orada bulunan bazı askerlerimizin ve teknik personelimizin F-35 programlarına dahil edilmediğini, bir kısmının da döndüğünü zaten sizlerde biliyorsunuz" dedi. Çavuşoğlu açıklamalarına şöyle devam etti:

"Fakat bu 9 ülkenin içinde olduğu ortak bir programdır. Türkiye çok önemli katkılar sağlamıştır. Bugüne kadar da 1.4 milyar dolar da para ödemesi yapmıştır. Türkiye’de üretimler halen devam ediyor. Tabii S-400 alımından sonra Amerika’nın bir tepkisi oldu. Karşılıklı anlayış çerçevesinde biz bu işleri yoluna koyabileceğimizi düşünüyoruz. S-400’den bağımsız bir şekilde işleri yoluna koyabileceğimizi düşünüyoruz. İki ülke de karşılıklı adımlar atar, ilişkiler gereksiz yere gerilir, bunun da hiç kimseye faydası yoktur. Biz bunu tercih etmeyiz ama olumsuz bir takım takınıldığı zaman bunun cevabını da vereceğimizi Sayın Cumhurbaşkanımız da defalarca söylemiştir. Ama biz bu aşamada bunları konuşmak yerine var olan sorunları çözmeye odaklanıyoruz. Bunlardan biri de Fırat’ın doğusundaki durum ve oluşturulacak güvenli bölge. Orayla ilgili gelişmeleri de Rusya ve diğer aktörlere de aktarmayı sürdürüyoruz. Bir taraftan İdlib’de sükûnetin tekrardan hâkim olması, diğer taraftan Anayasa komisyonunun kurulması; PKK/YPG’nin bu bölgeden arındırılması; Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması için çalışmalarımızı gerek Astana gerek diğer platformlarda Cenevre başta olmak üzere, sürdürüyoruz, sürdüreceğiz".

Pentagon Sözcüsü Sean Robertson AFP'ye yaptığı açıklamalarda, "Şu an Türk askeri muhataplarımızla birlikte Ortak Koordinasyon Merkezi için seçenekleri gözden geçiriyoruz. ABD, Türkiye ile istişareler sürerken bazı eylemleri hızla başlatmaya hazırlanıyor" demişti.