Gündem

Çavuşoğlu'ndan ABD'ye: Bir terör örgütünden bağımsız hareket edemeyen sözde müttefik

"Türkiye'nin planı hazır, buraları temizleriz"

10 Eylül 2019 12:18

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karadağlı mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenledi. ABD ile güvenli bölge konusunda yapılan çalışmalara değinen Çavuşoğlu, "ABD'nin ortaya koyduğu tavır bizi tatmin etmiyor" dedi. 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

"Biz ve Kıbrıs Türk'ü için hassas kırmızı çizgiler var. Bunların da en önemlilerinden biri siyasi eşitliktir. Türkiye olarak her zaman çözümü destekledik. Bundan sonraki müzakere sonuç odaklı ve net çerçevede olmalıdır. Artık bir başarısızlığı daha kaldıramayız. Laf olsun diye müzakereye başlamayız."

"Amerika ile müzakerelere başladığımız zaman bir ilk adım atıldı. Biz bunu iyi bir başlangıç olarak değerlendirirken de uyarılarımızı net bir şekilde açıkladık. Başta Münbiç olmak üzere, ABD sözünü tutmamıştır. İkinci bir Münbiç olmasın diye uyarılarımızı yaptık. Şu anda ortak bazı devriyeler var. Onun dışında atıldığı söylenen adımlar kozmetik adımlardır. ABD'nin bir oyalama sürecine girmeye çalıştığını görüyoruz. Bir terör örgütünden bağımsız hareket edemeyen sözde müttefikten bahsediyoruz. Bir taraftan YPG/PKK'ya destek vermeye devam ediyor. Amerika, bu teröristlere güvenli bölge oluşturmaya çalışıyor. Türkiye'nin planı hazır. Bu işbirliğinden netice çıkmazsa bölgeye gireriz. Nasıl Afrin ve Fırat Kalkanı bölgelerini temizlediysek burayı da temizleriz. Ayrıca buraya da Suriyeliler döndürülür, temel ihtiyaçları karşılanır. Şu ana kadar ABD'nin tavrı PKK/YPG yanlısı bir tavırdır."

"PKK'nın ailelerinden zorla aldığı çocuklara karşı bu aileler bugüne kadar sesini çıkaramıyordu. Artık bu anaların da yüreği dayanmıyor. Her geçen gün çocuklarını isteyen ailelerin sayısı artıyor."