Gündem

"Casusluk" suçlamasıyla yargılanan Metin Gürcan tahliye edildi

Müebbet ve 35 yıla kadar hapisle yargılanan Gürcan, 29 Kasım 2021'den beri tutukluydu

11 Mayıs 2022 15:51

"Askeri ve siyasi casusluk" suçlamasıyla, müebbet ve 35 yıla kadar süreli hapisle cezalandırılması talebiyle yargılanan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) kurucu üyesi Metin Gürcan, tahliye edildi.

Yargılama, bugün Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci duruşma ile devam etti. Mahkeme, Gürcan’ın tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine karar verdi. 

T24'e konuşan Gürcan'ın avukatı Yusuf Şahin, İçişleri Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı mahkeme sunduğu cevapta Gürkan’ın paylaşımlarında gizli bilgi olmadığını  Milli Savunma Bakanlığı ise aleyhte yanıt gönderdiğini söyledi. Şahin, Milli Savunma Bakanlığı'nın paylaşımlardan bazılarının gizli bilgi olduğunu savunduğunu aktardı. Şahin, kendilerinin savunmada gizli bilgi olarak belirtilen paylaşımlarla ilgili MSB'nin geçmişte gizli olmadığını söylediğini ortaya koyduklarını belirtti.

Soruşturma süreci

Metin Gürcan, 26 Kasım 2021'de gözaltına alındı, 29 Kasım 2021'de tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Gürcan'ın para karşılığında "Türkiye'nin bazı ülkelerde konuşlu askeri birlikleri", "Afrin Operasyonu öncesi yaşananlar", "Türkiye'nin Libya ve Suriye'deki etkinliği", "insansız hava araçlarını ihraç etmek isteyen ülkeler", "S-400'lerin konumlandırılması" ile "PKK elebaşlarının konumlarının belirlenmesine yönelik saha çalışmaları" gibi bilgileri yabancı diplomatlara aktardığı öne sürüldü.

İddianamede Gürcan'ın, "devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri, casusluk maksadıyla zincirleme biçimde açıklama" suçundan müebbet, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal veya askeri casusluk amacıyla zincirleme biçimde temin etme" suçundan ise 35 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. 


Kılıçdaroğlu, 30 bin TL tazminata mahkum edildi

Erdoğan'dan sığınmacı açıklaması: Biz görevde olduğumuz sürece bu kardeşlerimizi geri gönderemeyeceksiniz

Emekli ve memura ek zam için 3 formül masada

Akşener: Hedefimiz, sığınmacıların, gayri insani bir çerçevede ülkelerine sürülmesi değil, dönüşlerinin kolaylaştırılması

Bursa'da AVM'deki bir mağazada çıkan yangın sonucu tavan çöktü

AKP Sözcüsü'nden sığınmacı çıkışı: "Biz bunları istediğimiz gibi göndeririz" diyen muhalefetin bir planı, programı var mı?

DEVA Partisi'nin Gaziantep mitingine önce izin verildi sonra uygun görülmedi

Cumhurbaşkanlığı YİK Üyesi Çiçek: Nerede yanlış yaptık diye vicdan muhasebesi yapmak şart

Ümit Özdağ: Akşener’e servis edeceği görüntüler için Netflix’i öneriyorum
" />