Dünya

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 99. günü; savaş nereye?

M. Kaan Kurtuluş sordu, Rusya uzmanı Hakan Aksay anlatı

02 Haziran 2022 17:16

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta Ukrayna'nın bir "Özel Askeri Operasyon" ile işgal edilmesi emrini vermesinin ardından başlayan Rusya-Ukrayna savaşı 99'uncu gününe girdi. 

Savaşa ilişkin son gelişmeleri değerlendiren Rusya uzmanı Hakan Aksay, Rusya-Ukrayna savaşının önümüzdeki zamanlarda olası seyrini ve bunun Batı ve Orta Daoğu üzerindeki etkisini değerlendirdi. 

Savaşın birinci aşamasının Putin'e "Kiev'i bir haftada alırız" şeklinde ifade edildiğini ancak Kiev'in düşürülmesi planının artık düştüğünü söyleyen Aksay, "O planlar tutmadı çünkü yanlıştı. Ukrayna'nın ciddi bir direniş planı olduğunu öngöremedi. Ekonomik güç olarak dünyayı ve Rusya'yı etkileyen Batı'nın bu kadar kenetlenebileceği öngörülemedi. Bütün bunların sonucunda Rusya savaşı uzatma ve hedefleri değiştirmek zorunda kaldı" dedi. 

Savaşın Donbass'a ve Karadeniz'in batısına yöneldiğini belirten Aksay, Rusya'da Putin'in arından yeni bir sürecin yaşanabileceğini söyledi. Aksay, Rusya'da büyük bir devlet propagandası olduğunu belirterek "Putin önümüzdeki dönemde gücünü kaybettiğini görürse, etkisi azalırsa veya sağlığı bozulursa en çok üzerinde durulan olasılık Rusya'yı bir tür kollektif yönetimin(politbüro) beklediği yönünde" diye konuştu.

Aksay, 'Putin gidince bambaşka bir Rusya gelecek' öngörüsüne katılmadığını dile getirdi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 99. günü...

Savaş nereye doğru gidiyor?

Ne oldu?

Ne oluyor?

Ne olacak?

M. Kaan Kurtuluş sordu Rusya uzmanı Hakan Aksay anlattı.