Seçim 2024

İmamoğlu'ndan Murat Kurum'a Kent Lokantası yanıtı: Bu millet spor olsun diye mi orada kuyruğa giriyor?

10 Mart 2024 15:00

T24 Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhur İttifakı'nın İBB Başkan adayı Murat Kurum'un Kent Lokantası ile ilgili açıklamalarına yanıt vererek, "2 milyon 800 bin vatandaşımız 11 şubede bu hizmetten faydalandı. Bu millet spor olsun diye mi orada kuyruğa giriyor? Bu utanmazlığın hesabını vereceksin. Milletin fakirliği senin alay konun değil kardeşim 16 milyondan özür dileyene kadar bunu sana hatırlatacağım. Biraz daha dua edeyim Allah sana akıl versin" dedi. 

Esenyurt'un kaderini anlatacağını söyleyerek konuşmasına başlayan İmamoğlu, "Bu coğrafya bugün inanın Beylikdüzü Büyükçekmece'den daha da iyi bir seviyede olabilme potansiyeline sahip olabilirdi." ifadelerini kullandı. 

İmamoğlu'nun açıklamalarından satır başları: 

"2019-2024 döneminde alışık olmadığı bazı hususları büyükşehir eliyle buraya taşındı ve yaptı ama önce şundan bahsetmem lazım Esenyurt'un yaşadığı derin talihsizlikler var. Basit bir örnek üzerinden yapılan işin nasıl bir seviyeye ulaştığını sizinle konuşmak ve Esenyurt'un kaderinden bahsetmek isterim. Esenyurt 1 milyon belki mültecileriyle 1 milyon 200 binin üzerinde bir nüfusa sahip ilçe. Daracık bir yüzölçümünde bu kadar büyük bir nüfus övünülecek bir şey değil. Bu hatta çarpık bir sorun. Hatta kentleşememe sorunu. Burada öyle bir dönem yaşanmıştır ki özellikle altını çiziyorum. 2004-2019 15 yıl. Bunun bir 5 yılında ben hemen komşu ilçede belediye başkanıydım, daha öncesinde ilçe başkanıydım, onun daha da öncesinde de bu bölgede iş insanıydım. Hayretle şaşkınlıkla üzüntüyle kahrolarak Esenyurt'u izlemiş birisiyim. 15 yıllık İstanbul'un bu güzide ilçesinde 15 yıllık AKP dönemi Türkiye Cumhuriyeti tarihinin dünyada da ne yazık ki incelenmesi gereken imar ve kentleşme rezaletidir. Bugün yaşanan bütün kentsel sorunların bütün altyapı sorunlarının bütün yerleşim sorunlarının çocukları kadınları mutsuz etmesinin altında yatan gerçeklik budur. Bakın nice anılarım örneklerim yaşanmışlıklarım var; iddia ediyorum ben Esenyurt'u çok iyi biliyorum diyenle yarışacak kadar bu güzel ilçemizle ilgili anılarım biriktirdiklerim var. Hüzünle bunları söylüyorum katledilmiştir bu güzel coğrafya. Ve bu coğrafya bugün inanın Beylikdüzü Büyükçekmece'den daha da iyi bir seviyede olabilme potansiyeline sahip olabilirdi.

O dönem kendi içindeki kavgalar üzerinden dahi saçma sapan imarların, yapılaşma koşullarının Esenyurt'a bir rant uğruna kişisel menfaatler uğruna nasıl dayatıldığını bilen birisiyim. Ben de bir iş insanıyım yapı sektöründe konut sektöründe çalışan bir ailenin bir parçasıyım bu kaygılarla korkunç durumla dönüp bir kere bile bu tarafa bakıp acaba yatırım yapmalı mıyım diye düşünmedim bile. Ve bugün gelinen noktada Esenyurt birçok meselesiyle İstanbul'un huzursuz ilçelerinden biridir. Son 5 yılda buna el freni çeken ve bu süreci durdurmaya gayret eden bir yönetim burada olmuştur ama bir insan uğraşsa 30-35 yılda kötüleştiremeyeceği işleri bunlar 15 yılda Esenyurt'a yaşattığı için 5 yılda bunun düzelme şansı olmamıştır. O koca 20-25 katlık konut bloklarının yaşatan zihniyet Esenyurt'u sefil etmiştir. Esenyurt insanlarını mutsuz etmiştir. Biz burada u dönüşü arayışındayız. Daha çok dayanışma, daha çok teknik daha çok bilim ile yeni bir rotaya sokmak insanını mutlu eden bir anlayışa taşıma yolculuğudur. 

Murat Kurum'a Kent Lokantası tepkisi

Esenyurt'a daha yüksek kapasiteli 2 tane Kent Lokantası açacağız. Dün Murat Kurum adına inanın benim utandığım bir gün oldu, yüreğim ezildi. Rakibin de olsa burkulursun ya... Gördüm ki bunların yüzü kızarmıyor. Her yol mübah. Oy almak için şaşırmışlar. Bazen kızarak acemi aday diyorum ama dersini çalışmamış bir aday kimliğiyle bunu söylüyorum meğer bence dertlenen bir insan da değil. Vicdan sahibi olduğu konusunda da endişelerim var. Dün aynen şunu söylemiş: "Kent Lokantalarını bir proje gibi sunmak beni hayrete düşürüyor." dedi. Kalabalığın içinde basın bana sordu. Akşam o kadar ağrıma gitti ki açıklamanın tamamını izleyince canım sıkıldı uyuyamadım. Benim yaptığım bu hizmeti eleştirdiği için ağrıma gitmedi milyonlarca insanın çektiği hayat pahalılığını geçim sıkıntısının bir belediye başkanı adayı nasıl hissedemez diye ağrıma gitti. Ve de gelmiş İstanbul'a aday olacak hadi işine bak sen. Milletine nasıl bu kadar yabancılaşır. Bir belediye başkan adayı 80 yaşındaki bir emeklinin öğrencilerin polislerin akademisyenlerin işçilerin bu soğukta neden 4 kap yemek sırasında bekleyememesi ağrıma gitti. Bir yanıyla da halktan uzaklaşmasını çok garipsedim içim yandı İstanbul'a aday çünkü ama en baştaki uzaklaşmış zaten.

Bu şehirde herkesi fakirleştirdiniz. Hocamın dediği gibi orta direği yok ettiniz. Bir bakan uçuracağız demişti ya evet uçurumdan aşağı uçurdunuz. Öbürü de gözlerinin ışıltısını görebiliyor musunuz demişti. Ne kendi kaldı, ne gözlerinin ışıltısını görebildik. Karşımızda geçim sıkıntısı çeken İstanbullulara ekmek bulamıyorsanız pasta yiyin diyecek kadar vicdan sahibi bir adaydır kardeşim bu kadar net. Bu kent lokantalarını neden açtık? Yarattığınız ekonomik buhran ve hayat pahalılığı milleti nasıl perişan etmiş bir düşünün. Milleti perişan ettiği için açtık. Sizin açtığınız yaraya ufacık bir derman olalım diye açtık. 2 milyon 800 bin vatandaşımız 11 şubede bu hizmetten faydalandı. Bu millet spor olsun diye mi orada kuyruğa giriyor?2 milyon 800 bin vatandaşımız 11 şubede bu hizmetten faydalandı. Bu millet spor olsun diye mi orada kuyruğa giriyor? Bu utanmazlığın hesabını vereceksin. Milletin fakirliği senin alay konun değil kardeşim 16 milyondan özür dileyene kadar bunu sana hatırlatacağım. Biraz daha dua edeyim Allah sana akıl versin. 

Ben istanbul'da bu kadar seçim yaşadım, bir sürü şey yaşadım. Bir sürü hakaret de edildi bana bu kadar ağır başka bir ifade ben duymadım. Ben kent lokantalarını görünce üzülüyorum. 40 değil bir tane bile açmamız gerekmese keşke. Sütle dalga geçiyorsun sen 27 milyon litre süt dağıttık bunu küçümsüyorsun sen. Dün Sultanbeyli'de anne dokunuyor koluma "benim çocuğuma süt çıkmadı, ben senden süt istiyorum" dedi. Bir eksiklik vardır dedim. Ben şanslıydım annemin 9-10 tane ineği vardı sabah sıcak süt akşamdan sıcak süt. Şehirler öyle değil.

Murat Kurum, dün katıldığı bir etkinlikte kent lokantaları hakkında şunları demişti:

“Şu anda kent lokantasını bir proje olarak bu İstanbul’a sunmak çok büyük bir projeymiş gibi de bahsetmek, bizi hayretlere düşürüyor. Bunu sanki bir işmiş gibi, marifetmiş gibi anlatıp, yarım çay bardağı su, süt verip bunu bir hizmet gibi milleti kandırmaya yönelik söylemlerden artık biz sıkıldık, yorulduk.” dedi.