Ekonomi

İyi Partili Özlale: Altılı Masa'nın güçlü bir ekonomi kadrosu var; Ali Babacan, Kerim Rota gibi isimlerle çalışmak heyecan verici

"Derinden hissettiğimiz krizin başındayız, daha kötü bir noktaya gidecek gibi duruyor"

03 Ağustos 2022 10:23

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarını yorumlayan İyi Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, "Derinden hissettiğimiz krizin başındayız, daha kötü bir noktaya gidecek gibi duruyor" dedi. Muhalefetin ekonomik krize ilişkin çözümler geliştirdiğini belirten Özlale, Altılı Masa'ya yönelik eleştirilere de yanıt vererek, partilerin ekonomi kadrolarında yer alan isimlere dikkat çekti. 

Özlale, "Altı partinin birbirleri ile aynı düşünmesi beklendi. Öyle bir şey yok. Bizler hepimiz kişilikli partileriz. Her partinin ekonomiye yaklaşımı farklı. İyi Parti, CHP, Gelecek, DEVA partilerinin ekonomi kadroları enflasyonla mücadele, devletin denetleyici ve düzenleyici rolünün belirlenmesin bir ayrılığa düşmez. Önemli olan teknokrat tabanlı işinin ehli insanlarla ekonomi programı hazırlamak" dedi. 

Enflasyon oranlarını değerlendiren Özlale, "Geçen aya göre yüksek gelecek aya göre yüksek bir enflasyon açıklandı" ifadelerini kullandı. TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına kimsenin inanmadığını söyleyen Özlale, "Bana göre kimsenin enflasyon verilerine inanmaması enflasyonun yükselmesi kadar tehlikeli" diyerek şöyle konuştu:

"Türkiye fakirin daha çok fakirleştiği, orta sınıfın da fakirleştiği bir süreçten geçiyor. Karşılaştığımız enflasyon tamamen kötü politikaların sonucu; doğru politika ile 2 yıl içinde düşer. Emeğin milli gelir içindeki payı düşüyor. Bu orta uzun vadede Türkiye için en önemli problemlerden bir tanesi. Sokaktaki 3 insandan biri çalışıyor ve bunların yarısı açlık sınırının altındaki asgari ücretle çalışıyor. Ücretleri ve emeğin milli gelir içindeki payını artırmamız lazım. Türkiye’nin verimlilik seviyesi gelişmekte olan ülkelerin bile altında. Bugün Türkiye yoksullukla mücadele etmeden hiçbir problemi çözemez. Üretimden başlayarak tüketiciye gelene kadar devletin daha denetleyici ve düzenleyici bir rol üstlenerek doğru politikalar izlemesi gerektiğini düşünüyorum”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin tüketici fiyatları endeksini açıkladı. Buna göre enflasyon temmuzda aylık yüzde 2.37 oldu. Yıllık TÜFE ise yüzde 79.60 olarak ölçüldü. Böylece tüketici enflasyonu, son 24 yılın zirvesine çıktı.  Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise temmuz ayında enflasyonun yüzde 5,03 arttığını belirterek, yıllık enflasyonun yüzde 176 olduğunu bildirdi.

Açıklanan enflasyon oranı ne anlama geliyor?

Vatandaşa etkisi nasıl olacak?

İyi Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, Murat Sabuncu’ya anlattı.

TIKLAYIN - Enflasyon; TÜİK'e göre yüzde 79,6, ENAG'a göre yüzde 176