Gündem

Çanakkale'deki orman yangını 24 saat sonra kontrol altında; Uşak, İzmir, Manisa ve Balıkesir'de orman yangınları kontrol altına alındı

Alevler rüzgârın etkisiyle yayıldı, bazı evler tahliye edildi

19 Haziran 2024 11:19

Güncelleme: 20 Haziran 2024 00:47

Çanakkale ve Uşak’ta dün başlayan orman yangınlarını söndürme çalışmalarına, bugün havanın aydınlanmasıyla hız kesmeden devam edildi. Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde tarım arazinde çıkıp ormanlık alana yayılan yangın 24 saat söndürüldü. Çanakakkle Boğazı'ndaki gemi trafiği çift yönlü açıldı. Bakan Yumaklı ise, "5 gün boyunca Çanakkale'de mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklık görülecek" diyerek uyarıda bulundu. 

Dün akşam saatlerinde Uşak’ın Köprübaşı köyünce başlayan orman yangınına müdahaleler sürüyor. İzmir'in de Karaburun ilçesinde de bugün saat 16.00 sıralarında orman yangını başladı. 

Öte yandan sabah Muğla’nın Milas ilçesinde de ormanlık alanda bir yangın çıktı. Milas'taki yangın müdahaleler sonucu kısa sürede kontrol altına alındı.

Çanakkale, Eceabat

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde tarım arazisinde dün saat 16.00'da başlayarak ormanlık alana sıçrayan yangın 24 saat sonra kontrol altına alındı. Havanın aydınlanmasının ardından yangına uçak ve helikopterle müdahale başlamıştı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'de devam eden yangınlara ilişkin yaptığı açıklamada yaklaşık 575 hektar alanın yangından etkilendiğini belirtmişti. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’deki yangının bugün saat 16.00'da kontrol altına alındığını açıkladı. Yumaklı, Çanakkale Boğazı’nın gemi trafiğine çift yönlü açıldığını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Şu an itibarıyla bu yangınla alakalı son kontrollerimizi yaptık. Aslında bakarsanız 2 saati aşkın süredir çok yoğun ve şiddetli rüzgar sebebiyle bazı yerlerin yeniden aktif hale gelmesi mümkün olabilir mi diye kontrol ettik. İki kez alanın tamamının üzerinden geçtik ve an itibarıyla söyleyebilirim ki Çanakkale Eceabat yangını kontrol altına alınmıştır. İlk başladığı andan itibaren 9 uçak, 6 helikopter, 94 arazöz ve iş makinası, yaklaşık 540 personelle başlamıştık. An itibarıyla uçaklarımız, helikopterlerimiz, insansız hava araçlarımız, arazözlerimiz, iş makinalarımız da dahil olmak üzere AFAD, Valilik ve diğer kamu kurumları, hatta özel sektördeki bazı kurumların da katılımlarıyla yaklaşık 300 araç sayısına ulaştık ve bine yakın arkadaşımızla dünden itibaren yangınla mücadeleyi gerçekleştirmiş olduk. Yangından etkilenen alan 575 hektar. Yanan alandan bahsetmiyorum, yangından etkilenen alandan bahsediyorum. Yaklaşık 340 hektar alan ormanlık, geri kalanı da orman dışı kırsal alan.

Gece saat 02.30 sıralarında Gelibolu'da çıkan bir yangın bizim güçlerimizi bölmemize sebep oldu. Ancak onu da hızlı bir şekilde müdahale ederek 2 saatin içerisinde kontrol altına aldık. Araç hareketliliği devam ettiği için -çünkü soğutma çalışmaları devam edecek- tarihi yarımadanın ziyaretçiye açılması hususu kısmi olarak devam edecek. Alan Başkanlığımız tarafından herhangi bir gelişme olduğu takdirde duyurulacak. Boğazın gemi trafiğine açılmasıyla ilgili herhangi bir engel kalmadı. An itibarıyla da boğazın her iki tarafının da gemi trafiğine açılması söz konusu olacak. Boşaltılan iki köyümüz vardı. O iki köyümüzün de tekrar sakinlerinin evlerine dönmesinin önünde herhangi bir engel kalmadı."

Önümüzdeki 5 gün boyunca Çanakkale'de mevsim normallerinin çok üzerinde bir sıcaklık görüleceğin altını çizen Bakan Yumaklı, şöyle devam etti:

"Hatta yer yer belli seviyelerde 80 kilometre/saat hızda rüzgarın görülebileceği uyarılarına istinaden bu beş gün boyunca özellikle çiftçilerimizin hasat ile ilgili çalışma saatleri; gündüz saat 11.00'e kadar olarak sınırlandı. Çok küçük bir kıvılcımın, bırakın sadece uğraşmasını ya da bununla ilgili gönül yorgunluğunu, bu ülkenin kaynaklarını yok ettiğini de o ekosistemdeki bütün canlıların yok olduğunu da düşünerek hassasiyet gösterilmesini özellikle istirham ediyorum."

Uşak, Köprübaşı

Uşak'ın Köprübaşı köyünde dün başlayan yangın ormanlık alana doğru sıçradı. Rüzgârın etkisiyle hızla büyüyen yangın sebebiyle bazı evler tahliye edildi. Söndürme çalışmaları sona erdi.

İzmir, Dikili

İzmir'in Dikili ilçesinde dün otluk alanda çıkan ve zeytinlik alana sıçrayan yangın bugün sabah saatlerinde süren havadan ve karadan müdahalelerle kontrol altına alındı.

Muğla, Milas

Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait hava ve kara araçları sevk edildi. Yangın, kısa sürede kontrol altına alındı.

Balıkesir, Ayvalık

Balıkesir Ayvalık'ta 14.55'te yangın çıktı bugün. 15.05'te müdahale ettik. Çöplükte başladı ve  ormana sıçradı. Yangın daha sonra kontrol altına alındı

Manisa, Soma

Manisa'nın Soma ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, kontrol altına alındı.

Karacakaş Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda, 14.40 sıralarında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye 8 uçak, 2 helikopter, 20 arazöz, 7 su ikmal aracı ve 4 dozer sevk edildi.

Yangın, ekiplerin karadan ve havadan müdahalesiyle yaklaşık 5 saatte kontrol altına alındı.

 

İzmir Karaburun ve Urla'da orman yangını

İzmir'in Urla ilçesinde makilik alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Balıklıova Mahallesi'ndeki makilik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Saat 16.25'te çıktığı belirtilen yangına, ilk müdahalenin 16.30'da gerçekleştirildiği bildirildi.

Karaburun ilçesindeki yangınla birlikte her iki yangına 5 uçak, 9 helikopter, 25 arazöz, 4 su ikmal ve 5 dozer ile müdahale edildiği aktarıldı.

Karaburun ilçesi Kuyucak mevkisinde çıkan orman yangını, 5 saat sonra kontrol belgesine alındı. (AA)

TIKLAYIN - İzmir'de orman yangını