Gündem

Gelibolu'da orman yangını!

Yangına rüzgâr ve arazi yapısı nedeniyle güçlükle müdahale ediliyor

11 Ağustos 2019 00:06

Güncelleme: 11 Ağustos 2019 07:14

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Behramlı köyünün üst kesimlerinde kalan ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle yangın hızla yayılırken, alevler şehir merkezinden büyüklükte. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye itfaiye ve AFAD ekipleriyle çok sayıda ekip sevk edildi. Alevlere 72 arazöz, 6 dozer ve 250 personel ile müdahale ediliyor. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yangının 150 hektarlık bir alanda devam ettiğini ifade etti. 

Yangının iki koldan ilerlediği ve alevlerin bir kolunun 400 kişinin yaşadığı Behramlı Köyü'nün yukarısında devam ettiği bildirildi. Gece olması nedeniyle uçak ve helikopterlerin çalışamadığı yangına arazinin fazla eğimli olması dolayısıyla güçlükle müdahale ediliyor. 

CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sabahın ilk ışıklarıyla yangına havadan müdahalenin de başlayacağını söyledi. Pakdemirli, "Alçıtepe hattındaki yangın, yerleşim alanlarına 6 kilometre ve üzerinde bir mesafede. Şu an için yerleşim alanlarına bir tehdit yok. Buralara varmadan inşallah yangını durdurmuş oluruz." dedi.

 

Bakan Pakdemirli: Behramklı hattını tuttuk

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınına bağlanan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangına 14 dakika içinde ilk müdahale yapıldığını söyledi.

Yangın bölgesinde 35 km şiddetle rüzgarın estiğini söyleyen Pakdemirli, ekiplerin yoğun bir çalışma sürdürdüğünü aktardı.

Sabahın ilk ışıklarıyla yangına havadan müdahalenin de başlayacağını duyuran Pakdemirli, "İyi bir haber Behramlı hattı ve Alçıtepe hattı iki hattan ilerliyor. Alçıtepe hattı güney batı yönden devam ediyor ama Behramlı hattını tuttuk." diye konuştu. Pakdemirli, "Alçıtepe tarafını da en kısa zamanda kontrol altına alma konusunda gayretlerimiz sürüyor. Alçıtepe hattındaki yangın, yerleşim alanlarına 6 kilometre ve üzerinde bir mesafede. Şuan için yerleşim alanlarına bir tehdit yok. Buralara varmadan inşallah yangını durdurmuş oluruz." dedi.

Vali Tavlı bölgeye geldi

Yangın bölgesine gelen Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy'dan bilgi aldı. Öte yandan GESTAŞ, Çanakkale yönünden Eceabat'a geçirilecek müdahale araçları için ek feribot seferleri düzenliyor.

Ezine Belediye Başkanı: Şehitliğe 30 kilometre mesafede

Ecebat Belediye Başkanı Saim Zileli, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada yangının yaygın bir şekilde devam ettiğini bildirdi. Rüzgarın şiddetlenerek çoğaldığını ifade eden Zileli "Yangının büyüme ihtimalinin bulunduğuna" dikkat çekti. Yangının şehitlik bölgesine doğru ilerlediği belirten Zileli, Behramlı köyü civarında ilerlemediğini yerleşim yerlerinin değil, doğal ve tarihi alanların tehdit altında bulunduğunu söyledi. Yangının şehitlik bölgesine 30 kilometre uzaklıkta bulunması nedeniyle şehitlikler için tehlike oluşturmadığı ifade edildi. 

Gelibolu Belediye Başkanı: Yangına sadece karada müdahale edilebiliyor

Gelibolu Belediye Başkanı Münir Mustafa Özacar, yangının rüzgarın etkisiyle iki koldan ilerlediği açıkladı. Özacar “Gece olduğu için uçak ve helikopterin kalkamadığı iletildi. Ancak yerden müdahale ediliyor. Bölgeye araç ve kepçe takviyesi yapılmakta. Bölgedeki bütün kurumlar bütün araçlarıyla yardımcı olmaya çalışıyorlar” dedi. Tahliye konusunda alan başkanlığı ve AFAD tarafından karar alınacağını iletti.  

Çanakkale Belediye Başkanı: 150 hektarlık alanda yangın devam ediyor

NTV canlı yayınına bağlanan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bütün ilçelerin yangın söndürme ekiplerinin yangın bölgesine ulaştığını ve çalışmaların devam ettiğini aktardı. Yangın çıkan alanın yoğun çamlık bir bölge olduğunu söyleyen Gökhan, hava koşullarının da etkisiyle yangına müdahale etmekte zorluk yaşandığını aktardı. Gece olması nedeniyle helikopterlerin çalışamadığını belirten Gökhan, yangının devam ettiği alanın büyüklüğünün henüz kestirilemediği aktardı.

Saat 01:30'da ikinci bir telefon bağlantısı gerçekleştiren Gökhan "Behramlı ve Alçıtepe köyleri ile ilgili tedbirler alındı. Yangın köyleri tehdit eder durumda görünmüyor. Yangın ilerlemeye devam ediyor" bilgisini paylaştı. Gökhan, 150 hektarlık bir alanda yangının sürdüğü belirtti. 

Behramlı Köyü Muhtarı Hüseyin Kaplan yangının köye 1,5 kilometre uzaklıkta olduğunu ifade etti.