Dünya

Cammu Keşmir krizi sürerken Hindistan'dan nükleer düzenlemede değişim mesajı

"Gelecekte ne olacağını sonuçlar belirleyecek"

17 Ağustos 2019 12:27

T24 Dış haberler

Hindistan ve Pakistan arasında Cammu Keşmir gerilimi devam ederken Hindistan Savunma Bakanı, ülkenin nükleer doktrininde değişikliğe gidilebileceği mesajını verdi. Hindistan'ın 1999'dan beri nükleer silah kullanımında ilk taraf olmayacağına dair yaptığı düzenlemeye ilişkin açıklama yapan Savunma Bakanı Rajnath Singh, "Bu zamana kadar sadık kalındı, gelecekte ne olacağı sonuçlara göre belli olur" dedi. 

Hindistan'ın 1999'da imzaladığı 'ilk kullanım yok' doktrininin bir benzeri Çin'de de uygulanırken Pakistan'ın böyle bir düzenlemesi yok. 

Savunma Bakanı Singh, nükleer test alanlarına yaptığı bir ziyaretin ardından Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Pokhran bölgesi, Hindistan'ın nükleer güç olma yolunda büyük bir adımdı ve her zaman 'İlk Kullanım Yok' doktrinine sadık kalındı. Gelecekte ne olacağını sonuçlar belirleyecek" ifadelerini kullandı. 

Cammu Keşmir gerilimi

Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilim Delhi'nin Cammu Keşmir'in özel statüsünü iptal etmesinin ardından çok yüksek seviyelere tırmandı. Pakistan Başbakanı İmran Han, dün yaptığı açıklamada Cammu Keşmir'de "meydana gelecek herhangi bir Hindistan saldırganlığına karşılık vereceklerini" ifade etmişti.