Ekonomi

SGK verilerine göre, çalışan emekli sayısı hızla artıyor

Emeklilerin maaşlarından yapılan kesintiler, iş kazası ve meslek hastalıkları durumlarında bağlanacak gelirler için ayrılıyor

26 Eylül 2024 08:14

T24 Ekonomi

Türkiye'de ekonomik koşulların zorlayıcı olması nedeniyle emeklilerin işgücüne katılımı artarken, mali yükleri de ağırlaşacak. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre, çalışan emeklilerin sayısı hızla artış gösteriyor. 2020 yılında 746 bin 766 olan çalışan emekli sayısı, 2023'ün Haziran ayında 2 milyon 23 bin 11 kişiye ulaştı.

Orta Vadeli Program'da (OVP) açıklanan tasarruf tedbirleri kapsamında, çalışan emeklilerin maaşlarından yüzde 12,5 oranında kesinti yapılması planlanıyor. İktidar, bu kesintiyle emeklilerin maaşlarını düşürmeyi hedefliyor, bu durum çalışmak zorunda kalan emeklileri doğrudan etkileyecek. BirGün'ün aktardığına göre, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın sermaye temsilcileri ile yaptığı toplantılarda emeklilik sisteminde talep edilen düzenlemeler de bu kesintilere zemin hazırlıyor.

Ayrıca, emeklilerin maaşlarından yüzde 32 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesiliyor. İktidar, bu oranın işverenler tarafından yüksek bulunması sebebiyle emeklileri kayıt dışı iş gücüne itmekle eleştiriliyor. Kesintiler, iş kazası ve meslek hastalıkları durumlarında bağlanacak gelirler için ayrılan fonları da içeriyor.


"Mustafa Kemal çağırdı, geldik"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele