Gündem

Çağlayan'dan Kaftancıoğlu notları: Hadi Canan, ceza aldığın şiiri hep birlikte okuyalım

06 Eylül 2019 19:32

İstanbul Adliye Sarayı'ndayız, nam-ı diğer Çağlayan Adliyesi.

Sabah sekiz suları...

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu'nun yargılanmasında, karar beklenen üçüncü duruşma saat 10.00'da başlayacak. Kalabalık adliye önünde birkaç saat öncesinden toplanma başlıyor, saat yaklaştıkça büyüyor. İstanbul dışından gelenler de var. Ellerde pankartlar "O İstanbul'u savundu, biz de onu savunacağız", "Asla yalnız yürümeyeceksin..."

Kalabalıkta bir kadın, kızgın, sesini duyurmaya çalışıyor; "Bütün Canan'lar için buradayız..."

Bir başka kişi, "Demokrasi için, Cumhuriyet için buradayız" diyor.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma için belirlenen küçük salona, avukatlar, basın kartı bulunan gazeteciler ve CHP'li yetkililer dışında kimse alınmayınca saatlerdir duruşmayı izlemek için bekleyenler isyan ediyor:
"Biz de Kaftancıoğlu'na destek olmak, yanında durmak istiyoruz!.."

Duruşmayı izlemesine izin verilenler de salona sığmıyor, açık bırakılan kapıdan dışarı taşıyor.

Savunmasında "Değil 17 yıl, 27 yıl bile ceza verseler yine hakikati söylerim. Sizler de hakikati arayın, ona yaklaştığınızda özgürleştiğinizi hissedeceksiniz" diyen Kaftancıoğlu'nun sözleri, salonda ve adliye koridorunda, "Bravo, helal olsun" lisanında karşılık buluyor.

Avukatların esas hakkındaki savunmasının ardından duruşmaya kısa bir ara verildi. Son aradan önce, Canan Kaftancıoğlu'nun 'son sözü' soruldu. "Son sözüm değil, ilk sözüm olsun" diye başlayan Kaftancıoğlu, "Karar ne olursa olsun düşücelerimden ve söylediklerimden vazgeçmeyeceğim, çünkü 'biz' mevsimi başladı. Asla son sözüm olmayacak. O kaybetti, biz kazandık, 80 milyon kazandı" dedi.

Mahkeme heyeti, karar için duruşmaya tekrar ara verdi. Yaklaşık 1,5 saat mahkeme kapısı önünde bekleyenler, kapının açılmasıyla yeniden salona girdi. Heyetin salona gelmesiyle, pürdikkat karar beklenmeye başlandı. Heyet başkanının kararı okumaya başlamasıyla salondakilerden tepki gelmeye başladı. İzleyenler, ceza yağan kararları takip etmeye çalışırken salonda tepkiler yükseldi:
"Anlamıyoruz, yavaş okuyun, anlamayalım diye mi hızlı okuyorsunuz!.."

Heyet başkanının kararı okumasının ardından salondan "Adalet bu mu!" tepkileri geldi. 

Yaklaşık 10 dakika süren karar oturumunun sonunda, Kaftancıoğlu 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası aldı. Salondakiler tepkiliydi, dışarıda bekleyen vatandaşlar da öyle.

Verilen aralarla birlikte 5 saatten fazla süren duruşma sonrasında kalabalık bu kez adliye önünde Canan Kaftancıoğlu'nu beklemeye başladı. Sabahki kalabalık 5 saatte azalmamış, aksine büyümüştü. Kaftancıoğlu kendisini bekleyenlere "Geçen duruşmada şiir okuduğum için de ceza aldım" deyince, kalabalıktan "Hadi şimdi hep birlikte okuyalım" karşılığını aldı.

Kaftancıoğlu'nun adliye önündeki açıklaması, "Hak, hukuk, adalet!", "Faşizme karşı omuz omuza!" sloganları eşliğinde devam etti. 

Kaftancıoğlu, sabahtan itibaren saatlerdir kendisini bekleyenlerin alkışları arasında adliyenin önünden ayrıldı.