Gündem

Büyükelçi Samsar: Türkiye, Rusya ile domates sevkiyatı kotasının yükseltilmesi için görüşüyor

Türkiye ile Rusya arasında 2015’te yaşanan kriz sonrasında domates ihracatı sıfırlandı

30 Nisan 2019 12:15

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Türkiye’nin domates sevkiyatı kotasını 150 bin tona çıkarmak için Rusya ile görüşmeler gerçekleştirdiğini açıkladı. Yekaterinburg’da gazetecilere konuşan Samsar, “Domates sevkiyat kotasının 150 bin tona kadar çıkartılması için görüşmeler yürütülüyor. Kota yükseltildiğinde domates sevkiyatı konusunda sorun kalmayacak. Zira bu aşamada Rusya’ya mal ihraç etmek isteyen Türk üreticiler var” dedi.

Sputnik'in haberine göre Türkiye’nin, 2015 krizi öncesi dönemdeki kadar (340 bin ton) domates sevkiyatı yapma potansiyeli bulunduğunu ekleyen Samsar, Rusya’dan buğday alımının azaltmasıyla ilgili de “Özel bir neden yok. Büyük ihtimalle Türkiye’de tahıl yılı olması ve Rusya’dan alımlara çok ihtiyaç olmamasıyla alakalı” ifadelerini kullandı.

Rusya Tarım Bakanlığı’nın; Türkiye’den, domates sevkiyatı kotasını 150 bin tona çıkarılmasını teklif ettiği belirtilmişti.

Türkiye ile Rusya arasında 2015’te yaşanan kriz öncesinde Rusya’ya domates ihracatı yaklaşık 340 bin tondu. Kriz sonrasında getirilen yasaklarla domates ihracatı sıfırlandı. 1 Aralık 2017’de de 50 bin ton domates ithalatına yeniden izin verildi. Kota bu yıl başında da iki katına çıkarılmıştı.