Ekonomi

Bütçe maratonu TBMM Genel Kurulu’nda başlıyor

CHP'liler bütçeyi, "İçinde halk yok, yatırımın ‘y’si yok" diyerek eleştiriyor

09 Aralık 2019 09:16

Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine bir trilyon 92 milyar 21 milyon 197 bin Türk lirası, özel bütçeli idarelere 82 milyar 423 milyon 174 bin Türk lirası, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 7 milyar 623 milyon 700 bin Türk lirası ödenek öngören 2020 Merkezi Yönetim Bütçe Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri bugün başlıyor. 

Bugün genel görüşmeler, 10 Aralık Salı günü TBMM ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerine gerçekleştirilecek. 20 Aralık Cuma günü ise Bütçe Teklifi’nin geneli üzerindeki görüşmeler yapılacak ve planlanan çalışma takvimi sona erecek.

Üç genel başkan kürsüde olacak

Bütçe görüşmelerinin ilk gününde sandalye sırası en az olan partiden en çok olan partiye göre konuşmalar yapılacak. Bu kapsamda kürsüye ilk olarak İyi Parti adına Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan çıkacak. Daha sonra MHP adına grup başkanvekilleri Erkan Akçay ve Muhammed Bülbül, HDP grubu adına ise Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli konuşacak. CHP Grubu adına Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu konuşacak. Kılıçdaroğlu konuşmasında, bütçe teklifinde eksik buldukları hususları vurgulayacak, güncel siyaset tartışmaları üzerinden iktidarın politikalarını eleştirecek.

Bütçe görüşmelerinin ilk gününde AKP adına da Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Mersin Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan konuşacak.

CHP Grup Başkanvekili: Bütçenin içinde halk yok

Vatandaşları yeni yılda yeni zamların ve vergilerin beklediğini, bütçenin de bu durumun bir yansıması olduğunu ifade eden CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Bütçenin içinde halk yok. Toplumun beklentilerini karşılamaktan çok uzak. Yatırımın ‘y’si yok. 140 milyar TL bütçe açığı, 130 milyar TL de faiz gideri var. 82 milyon için gelecek yıl çok acı geçecek. Bütçe de bu durumu kurtaramayacak” dedi.

Bütçe görüşmelerini fırsata çevireceklerini ve başta dış politika olmak üzere tüm siyasi gelişmelere yönelik eleştirilerini sıralayacaklarını ifade eden Altay, “AKP’nin ülkeyi getirdiği yeri, dış politikada ve ekonomide vatandaşlarımıza yaşattıklarını anlatacağız. Tüm vatandaşlarımızın televizyondan bütçe görüşmelerini takip etmelerini istiyoruz” diye konuştu.

"AKP’li milletvekillerinin bu bütçeyi nasıl savunacağını çok merak ediyoruz"

Yurttaşların bütçe görüşmelerini takip ederek ülke gerçekleriyle yüzleşeceğini dile getiren Altay, “AKP’li milletvekillerinin bu bütçeyi nasıl savunacağını çok merak ediyoruz. Bol bol yalan söyleyeceklerdir. Çünkü bu bütçe yalansız savunulamaz. AKP, bu bütçeyi yılı kurtarmak için hazırlamıştır ancak başarılı olması mümkün değil. Olan, vatandaşa olacak. Tüm bunları bütçe görüşmeleri boyunca tek tek anlatacağız” ifadelerini kullandı.