Gündem

"Bu suça ortak olmayacağız" diyen bir akademisyene daha hapis cezası

Saadet Sorgunlu'ya 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi, hükmün açıklanması geriye bırakıldı

02 Nisan 2019 17:24

"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attığı için "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan sanatçı ve emekli Öğretim Görevlisi Saadet Sorgunlu'ya 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Hükmün açıklanması geriye bırakıldı. 

Doğu ve güneydoğu'da hendek operasyonları sürerken "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan Saadet Sorgunlu Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde hâkim karşısına çıktı.

36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Sorgulu suçlamaları reddederek beraatini talep etti.

Avukatı Meriç Eyüboğlu ise AYM ve AİHM kararlarını hatırlatarak verilmesi ihtimal dahilinde olan bir cezanın ifade özgürlüğünün ihlali olacağını belirtti. Müvekkilinin beraatine karar verilmesini istedi.

1 yıl 3 ay hapis cezası

Bianet'ten Tansu Pişkin'in haberine göre, duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, "'terör örgütü propagandası yapmak’ suçunu sabit görerek sanığın 1 yıl hapisle cezalandırılmasına, suçun yayın yoluyla işlendiği gerekçesiyle TMK 7/2’nin 2. cümlesi gereğince cezanın yarı oranında artırılarak 1 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına; cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri göz önüne alınarak altıda bir oranında indirim yapılarak 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına” karar verdi. 

Kararda "sanığın sabıkasız olması, kişiliği göz önüne alındığında yeniden suç işlemeyeceği hususunda mahkemece kanaat oluştuğundan" hükmün açıklanması geri bırakıldı.