Gündem

"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza atan 2 akademisyene 1 yıl 3 ay hapis cezası

Akademisyen Deniz Parlak ve S.U.'ya 'terör örgütü propagandası' gerekçesiyle 1'er yıl 3'er ay hapis cezası verildi

06 Mart 2019 18:19

Doğu ve güneydoğuda operasyonlar sürerken ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriyi imzaladığı için haklarında "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla dava açılan akademisyenler Deniz Parlak ve S.U.'ya  1'er yıl 3'er ay hapis cezası verildi. Kararlarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Bianet’ten Tansu Pişkin’in haberine göre duruşmalar Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde 36. Ağır Ceza Mahkemesi ve 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada akademisyen Deniz Parlak ve avukatı Meriç Eyüboğlu hazır bulundu. 

Esas hakkında mütalaaya ilişkin savunma yapan avukat Eyüboğlu, bildirinin ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını belirterek müvekkilinin beraatini istedi.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme ayrıntısını gerekçeli kararda açıklamak üzere, “PKK terör örgütünün propagandasını yapmak suçunu sabit görerek TMK 7/2 birinci cümlesi uyarınca sanığın 1 yıl hapisle cezalandırılmalarına, suçun yayın yoluyla işlendiği gerekçesiyle aynı maddenin 2. cümlesi gereğince cezanın yarı oranında artırılarak 1 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına; cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri göz önüne alınarak altıda bir oranında indirim yapılarak 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına…” karar verdi.

37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya yurt dışında olduğu için katılamayan S.U.’nun avukatı Melike Polat Bursalı, savcının ceza istediği esas hakkında mütalaasına karşı savunmasını yaptı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarından örnekler de sunan Bursalı müvekkilinin beraatini istedi.

Mahkeme, “terör örgütü propagandası yapmak” suçunu sabit görerek "Suçun işlenme şekli, cezanın alt sınırdan ayrılmamasını gerektirir bir durum olmaması dikkate alınarak 1 yıl hapisle cezalandırılmasına, eylemi basın ve yayın yolu ile gerçekleştirmiş olduğundan yarı oranında arttırım yapılarak 1 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, duruşmadaki tutum ve davranışları dikkate alınarak altıda bir oranında indirim yapılarak 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına…” hükmetti.

İki mahkemede  hükmün açıklanması geri bıraktı.