Dünya Basınında Bugün

Britanya'nın Ukrayna'daki operasyonları ifşa oldu; Haley, ilk kez Trump'ı yendi; Yunanistan'da eşcinsel evlilik gerginliği | Dünya Basınında Bugün

04 Mart 2024 09:46

T24 Dış Haberler

Britanya'nın Ukrayna'daki operasyonları ve cepheye silah sevkiyatına ilişkin son derece hassas ayrıntılar, Alman ordusunun da dahil olduğu şifrelenmemiş bir video görüşmesinden sızdı. The Independent gazetesi, çok sayıda tehlikeli hemşire ve ebenin Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) bünyesinde hastanelerde çalışıyor olabileceğini çünkü suistismal davalarının arttığını yazdı. Nikki Haley, Washington DC'de yapılan ön seçimlerini kazanarak Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışında ilk kez bir oylamada eski Başkan Donald Trump'ı yendi. Joe Biden'a 2020 ABD başkanlık seçimlerinde oy veren seçmenlerin çoğu, artık ülkeye liderlik etmek için çok yaşlı olduğuna inanıyor. Washington ateşkes anlaşmasının yakın olduğu konusunda ısrar ediyor ve ateşkesin yürürlüğe girmesi için bastırıyor. Yunanistan'da eşcinsel evlilik yasası Kilise ile devlet arasındaki ilişkiyi test ediyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya'da 15 Mart'ta başlayacak devlet başkanlığı seçimlerinde Vladimir Putin'i destekleyeceklerini söyledi.

4 Mart 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Almanlar, Britanya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonlarının sırlarını ifşa etti

Britanya'nın Ukrayna'daki operasyonları ve cepheye silah sevkiyatına ilişkin son derece hassas ayrıntılar, Alman ordusunun da dahil olduğu şifrelenmemiş bir video görüşmesinden sızdı.

Alman Hava Kuvvetleri Komutanı ile üst düzey askeri yetkililer arasında geçen konuşmalar Rusya tarafından kamuoyuna duyuruldu. İki hafta önce yapılan bir konferans görüşmesinde Korgeneral Ingo Gerhartz, Luftwatte subaylarına Britanya'nın Ukrayna'da "birkaç adamı" olduğunu söylerken, Alman Taurus füzelerinin Kiev'e olası naklini tartışıyordu.


The Independent | Tehlikeli hemşire ve ebeler NHS hastanelerinde

The Independent gazetesi, çok sayıda tehlikeli hemşire ve ebenin Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) bünyesinde hastanelerde çalışıyor olabileceğini çünkü suistismal davalarının arttığını yazdı.

Bir ihbarcıya göre, personele yönelik yüzlerce suçlama şu anda tam bir soruşturma yapılmadan ilerletiliyor ve haklarındaki soruşturmaların çökmesi halinde yanlış yaptırımlar veya hileli hemşirelerin yanlışlıkla aklanması riski bulunuyor. 


The Washington Post | Nikki Haley, DC ön seçimini kazandı; Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerinde ilk zaferi

Nikki Haley, Washington DC'de yapılan ön seçimlerini kazanarak Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışında ilk kez bir oylamada eski Başkan Donald Trump'ı yendi. 

Ön seçim yarışında Trump'ın karşısında kalan tek rakip olan Haley, başkentte yapılan ön seçimde oyların yüzde 62.9'unu aldı. Eski Başkanı, yüzde 33.2'de kaldı. Haley böylece ilk kez bir ön seçimde Trump'ı yenerek aday olmak için gerekli bin 215 delegeden 19'unu aldı. 

Haley'nin bu zaferine rağmen Trump'ın kasım ayında Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Trump, yapılan ilk 8 ön seçimin tümünü kazanmış, Haley kendisine yaklaşamamıştı. 

Kampanyasının açıklamasına göre Haley, Washington'daki zaferiyle Cumhuriyetçi Parti'de ön seçim kazanan ilk kadın oldu. 


New York Times | 2020'de Biden'a oy veren birçok kişi liderlik etmek için çok yaşlı olduğundan korkuyor

New York Times ve Sierra College ortak anketine göre Joe Biden'a 2020 ABD başkanlık seçimlerinde oy veren seçmenlerin çoğu, artık ülkeye liderlik etmek için çok yaşlı olduğuna inanıyor. Ankete katılan Biden seçmenlerinden yüzde 61'i, Demokrat liderin artık başkanlık için çok yaşlı olduğundan endişe duyduklarını belirtti. 


Al Arabiya | ABD İsrail üzerindeki baskıyı artırdı

Washington ateşkes anlaşmasının yakın olduğu konusunda ısrar ediyor ve ateşkesin yürürlüğe girmesi için bastırıyor. Eğer olursa ateşkes, Ramazan ayının başlangıcına kadar başlamış olacak. Cumartesi günü ABD'li bir yetkili İsrail'in bir çerçeve anlaşma üzerinde anlaştığını söyledi.

Varılacak bir anlaşma, Kasım ayında sadece bir hafta ara verilen ve beş aydır devam eden savaşın ilk uzun süreli ateşkesini getirecek. Yüzlerce Filistinli tutukluya karşılık Hamas militanlarının elindeki onlarca rehine serbest bırakılacak.


eKathimerini | Eşcinsel evlilik, Yunanistan'da Kilise ve devlet bağlarını test ediyor

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini, 25 Mart'taki Bağımsızlık Günü ve 3 Mayıs'taki Yunan Ortodoks Paskalyası'nın, Kilise'nin Parlamento tarafından kabul edilen ve aynı cinsiyetten evlilikleri kurumsallaştıran yasaya vereceği tepkinin barometresi olacağını yazdı. 

Ancak Kilise'nin yasanın zamanlamasına ilişkin kızgınlığı ve Başpiskopos Ieronymos'un hem Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou hem de Başbakan Kiryakos Miçotakis'e bu konuda duyduğu rahatsızlık nedeniyle bu yıl resmi kutlamanın yapılmaması yönünde düşünceler olduğu bildiriliyor.


TASS | Esad, Suriye'nin Rusya'daki devlet başkanlığı seçimlerinde tercihinin açık olduğunu söyledi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya'da 15 Mart'ta başlayacak devlet başkanlığı seçimlerinde Vladimir Putin'i destekleyeceklerini söyledi: 

"Rusya'ya bizimle birlikte Suriye'de teröristlere karşı savaşan bir ülke olarak bakarsak, doğal olarak bu konu bizim için önemlidir ve bunu sadece kendi iç meselemiz olarak ele alamayız. Suriye'de terörle mücadele kararını veren kişi bizim için önemlidir."