Dünya

Britanya İçişleri Bakanlığı, Wikileaks kurucusu Assange'ın ABD'ye iadesini onayladı

Wikileaks: Bugün basın özgürlüğü ve Britanya demokrasisi için kara bir gün

17 Haziran 2022 12:29

T24 Dış Haberler

Britanya İçişleri Bakanı Priti Patel, Wikileaks kurucusu ve eski genel yayın yönetmeni Julian Assange'ın yargılanmak üzere ABD'ye iade edilmesini onayladı. 

Britanya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "17 Haziran'da Sulh Ceza Mahkemesi ve Yüksek Mahkeme'nin kararları göz önünde bulundurularak Sayın Assange'ın ABD'ye iade edilmesine karar verilmişti. Assange, 14 gün içinde itiraz edebilir" denildi. 

Reuters'ın aktardığına göre Assange itirazda bulunursa Londra Yüksek Mahkemesi'nin sürecin ilerlemesine izin vermesi veya reddetmesi gerekecek. Assange, davayı Yargıtay'a kadar taşıyabilir. Eğer itiraz reddedilirse, Assange'ın 28 gün içinde ABD'ye iade edilmesi gerekecek. 

Wikileaks'ten yapılan açıklamada, "Bugün basın özgürlüğü ve Britanya demokrasisi için kara bir gün denildi. 

"Assange'ın iadesi için mücadele bitmedi" denilen Wikileaks açıklamasında, "Yasal sistem aracılığıyla itirazda bulunacağız" ifadeleri kullanıldı.

Assange'a ABD'de aralarında casusluk da bulunan 18 farklı suçlama yöneltiliyor. Assange ve Wikileaks, ABD ordusuyla ilgili birçok gizli dosya yayımlamıştı. Bunlardan en bilineni  ‘’Teminat cinayeti’’ adıyla Wikileaks’in dünyaya servis ettiği videoydu. Videoda Irak’ta ABD askerlerinin bir hava taşıtından gülerek ve şakalaşarak 2’si Reuters muhabiri olmak üzere 12 ila 18 sivili vurarak öldürdüğünü gösteriyordu. ABD, Assange'ın yayınladığı belgelerin personellerinin hayatını tehlikeye attığını iddia ediyor. 

TIKLAYIN | Kimi için dünyayı değiştiren bir gazeteci, kimi için devlet sırlarını ifşa eden bir casus: Wikileaks’in kurucusu Julian Assange