Dünya

Britanya'da "zorunlu ulusal hizmet" tartışması

26 Mayıs 2024 09:49

T24 Dış Haberler

Seçim tarihinin belirlenmesi ve siyaset sahnesinin ısınmasıyla Britanya Başbakanı Rishi Sunak, gelecekte kurulacak bir Muhafazakar Parti iktidarının zorunlu ulusal hizmeti geri getireceğini söyledi. 

The Guardian'ın "Muhafazakar Parti'nin oy kaybını durdurmak için attığı en yeni adım" diye nitelendirdiği plan kapsamında 18 yaşındaki Britanyalıların 12 ay orduda görev alması veya bir kamu servisi kuruluşunda gönüllü olarak çalışması gerekecek. 

Parti, ülkenin karşı karşıya olduğu uzun süreli sınamalar konusunda "açık ve dürüst" olması gerektiğini ifade etti ve planın gençlere "hak ettiği fırsatları vereceğini" ifade etti. 

Muhafazakarlar tekrar seçilirse hayata geçirilmesi öngörülen plan kapsamında 18 yaşındaki Britanyalılar her ay bir hafta sonu Kraliyet Ulusal Cankurtaran Filikası Kurumu veya Ulusal Sağlık Sistemi'nde gönüllü olarak görev yapabilecek. Diğer seçenek ise 12 aylık askeri hizmet olacak.

Bu senaryoda "yeni ulusal hizmet" programını dizayn etmesi için bir kraliyet komisyonu kurulacak ve pilot program 2025'in eylül ayında başvuruya açılacak.

Hükümet yetkilileri, bu program sayesinde "gençlerin hem gerçek dünyada karşılığı olan hünerler kazanacağını hem de topluma katkıda bulunacağını ifade etti. 

Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise politikanın "gençleri hükümetin yarattığı sorunları çözmek durumunda bırakacak" şekilde tasarlandığını ifade etti.

Britanya'da genel seçimler 4 Temmuz'da yapılacak