Dünya

Britanya'da uzman ve pratisyen hekimler aynı anda greve gidiyor

Grev nedeniyle NHS şimdiden neredeyse 1 milyon randevu ve operasyonu iptal etmek zorunda kaldı

01 Eylül 2023 15:37

T24 Dış Haberler

Britanya'daki uzman ve pratisyen hekimler, NHS tarihinde ilk kez birlikte greve gidecek. Tabipler Birliği, her iki grup sağlık görevlisini aynı anda iş bırakmaya götüren sürecin, bakanların, hekimlerin maaşları konusunda müzakere etmeyi reddetmesiyle başladığını söyledi. 

Guardian'ın haberine göre; ortak grev, İngiltere'deki hastaneleri ve diğer hizmetleri Eylül ve Ekim aylarında dört gün boyunca Noel Günü seviyesine indirecek. Hekimler, protestolarını 20 Eylül'de ve ardından 2, 3 ve 4 Ekim tarihlerinde, Muhafazakar Parti'nin Manchester'daki yıllık konferansı sırasında gerçekleştirecek.

NHS Konfederasyonu İcra Kurulu Başkanı Matthew Taylor, ortak eylemin "NHS liderlerinin uzun zamandır korktuğu kabus senaryosu" olduğunu savundu ve "hastalarda gereksiz gecikmelere ve sıkıntılara neden olacak bir adım" olarak eleştirdi. Taylor, "Hasta güvenliğinin risk altında olması kaçınılmazdır" diye konuştu.

Hastane patronları, koordineli grevlerin NHS için "benzeri görülmemiş bir zorluk" oluşturacağı uyarısında bulundu.

Britanya'da hemşireleri, ambulans personellerini ve hekimleri kapsayan NHS grevleri nedeniyle sağlık hizmetlerinde geçtiğimiz Aralık ayından bu yana aksamalar yaşanmıştı. 

1 milyon randevu ve operasyon iptal edildi

Yapılacağı duyurulan grev nedeniyle NHS şimdiden neredeyse 1 milyon randevu ve operasyonu iptal etmek zorunda kaldı. Ayrıca rotasyonlardaki boşlukları doldurmak için personele ödeme yapmak zorunda kalmak ve hastanelerin grev günlerinde yapamadığı ameliyatlar için gelir kaybı NHS'e yaklaşık 1 milyar sterline mal oldu.

NHS Providers'ın CEO'su Julian Hartley, "Koordineli grev eylemi duyurusu, doktorların endüstriyel anlaşmazlığında ciddi bir tırmanıştır" dedi.

Hartley, doktorların dört gün sürecek eşgüdümlü eylemlerinin NHS'nin 7,6 milyonluk birikmiş sağlık hizmeti yükünün üstesinden gelme çabalarına zarar vereceğini ve pratisyen hekimlerin 2024'ün başlarına kadar greve devam etmelerinin NHS'nin olağan kış kriziyle başa çıkmasını normalden daha da zorlaştıracağını söyledi.

Ortak grevi kapsayan dört gün, önümüzdeki iki ay içinde, uzman doktorların ve pratisyenlerin kendi başlarına ayrı grevler düzenleyecekleri diğer günlere ek olacak. 

Başbakan Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Steve Barclay, hekimlerin taleplerini "mantıksız" ve "karşılanamaz" olarak değerlendiriyor ve doktorları temsil eden sendika BMA ile daha fazla görüşme yapılmasına izin vermiyor.