Dünya Basınında Bugün

Britanya'da İşçi Partisi zaferi yakın, İran'dan nükleer adım, İsrail yardım bekleyenleri vurdu | Dünya Basınında Bugün

20 Haziran 2024 09:41

T24 Dış Haberler

Britanya'da 4 Temmuz seçimleri yaklaşırken yeni bir ankete göre ana muhalefetteki İşçi Partisi 100 yıldır ülkede bir partinin ulaştığı en büyük çoğunluğa ulaşacak. Yardım grupları, Gazze Şeridi'nin güneyinde anarşi olduğunu ve bu sebeple ihtiyaç duyulan yardımın dağıtılmasının çok tehlikeli ve zor olduğunu ifade etti. The Washington Post, İran'ın yeraltındaki yoğun korunan nükleer tesisini genişletme çalışmalarına başladığını belirtti. İsrail tankları ve dronları Refah'ın batısındaki mahallelerde ilerlemeye devam ederken, Al Jazeera'nın haberine göre yardım bekleyenlere yapılan bir saldırıda en az 9 Filistinli öldürüldü ve 30 kişi yaralandı.

20 Haziran 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Muhafazakarlar 100 yılın en kötü seçim yenilgisini yaşayabilir

Britanya'da 4 Temmuz seçimleri yaklaşırken yeni bir ankete göre İşçi Partisi 100 yıldır ülkede bir partinin ulaştığı en büyük çoğunluğa ulaşacak ve iktidardaki Muhafazakar Parti, Liberal Demokratlar ile Refrom Partisi'ne çok sayıda oy kaybedecek. 

YouGov tarafından yapılan bir ankete göre 4 Temmuz seçimlerinde Muhafazakar Parti'nin parlamentoda 108 sandalyede kalırken, İşçi Partisi'nin 425 vekile ulaşması bekleniyor. Bu senaryoda İşçi Partisi Genel Başkanı Keir Starmer, 200 sandalyelik bir çoğunlukla başbakan olacak.


The Independent | Turistler Stonehenge'i toz boyayla vandalize edenlerle boğuştu

Britanya'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Stonehenge'i toz boya ile turuncuya boyayan iki iklim aktivisti tutuklandı.

Eylem, çarşamba günü fosil yakıt kullanımı karşıtı Just Stop Oil (JSO) grubunun mensupları tarafından düzenlendi. 

Wiltshire Polisi'nden yapılan açıklamada, "Stonehenge'de bu öğleden sonra meydana gelen bir olayın ardından iki kişiyi tutukladık. 12 sularında bazı taşların üzerine iki şüpheli tarafından turuncu boya atıldığı ihbarının ardından bölgeye geldik. Memurlar, iki kişiyi tarihi bir anıta hasar verdikleri şüphesiyle tutukladı" denildi. 

Protestoculara turistlerin müdahale ettiği belirtildi.

JSO tarafından paylaşılan videoda da iki aktivistin taşlara boya sıkarken bir kişinin onları durdurmaya çalıştığı görülüyor. 


New York Times | Bin yardım kamyonu, araya rağmen mahsur kalmış durumda

Yardım grupları, Gazze Şeridi'nin güneyinde anarşi olduğunu ve bu sebeple ihtiyaç duyulan yardımın dağıtılmasının çok tehlikeli ve zor olduğunu ifade etti. İsrail'in saldırılara verdiği araya rağmen Kerem Şalom geçidinin yakınlarında binden fazla kamyonluk yardımın beklediği belirtildi. New York Times'ın haberine göre yağma ve silahlı çete saldırıları endişeleri yardım ekiplerinin çalışmasının önüne geçiyor. 


The Washington Post | Tahran, zenginleştirilmiş uranyum üretimini üç katına çıkarma yolunda

The Washington Post, İran'ın yeraltındaki yoğun korunan nükleer tesisini genişletme çalışmalarına başladığını belirtti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan yetkililer, çalışmaları doğruladı. Habere göre bu geliştirmeler sonucunda tesisin zenginleştirilmiş uranyum üretimi üç katına çıkabilir. Gazete, tesis tamamlandığında ayda birkaç nükleer bombaya yetecek kadar yakıt üretebileceğini ifade etti.


eKathimerini | Hizbullah lideri televizyonda yayımlanan konuşmasında Kıbrıs'ı tehdit etti 

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in kendilerine topyekûn bir saldırı başlatması durumunda "kuralları ve sınırı olmayan" bir savaş yaşanacağını belirtti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) İsrail'in topraklarını kullanmasına izin vermemesi için tehdit etti. 

İsrail saldırısında öldürülen Hizbullah komutanı Taleb Sami Abdallah'ın çarşamba günü düzenlenen anma töreninde konuşan Nasrallah, İsrail'in herhangi bir savaşta kendine fayda sağlamak için Kıbrıs'ı kullanması durumunda GKRY'nin bir hedef haline gelebileceğini söyledi. GKRY ve İsrail'in ortak savunma işbirliği antlaşması bulunuyor. İkili, bu doğrultuda ortak tatbikatlar düzenledi. 

Hizbullah lideri, "Kıbrıs havalimanlarını ve üslerini Hizbullah'ı vurması için İsrail'e açmak Kıbrıs hükümetinin savaşın bir parçası olduğu anlamına gelir. Direniş de onunla savaşın bir parçasıymış gibi muhatap olur" dedi. 

GKRY lideri Nikos Hristodulidis, bu açıklamanın ardından, "Kıbrıs herhangi bir askeri çatışmanın tarafı değildir ve kendini problem yerine çözümün bir parçası olarak konumlandırır" açıklamasında bulundu.

 


Moscow Times | Putin'in bakanları, müzakere salonuna Kim Jong Un'dan önce girdikleri için çıkarıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Pyongyang'a yaptığı resmi ziyarette eşlik eden bakanlar, salona Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'dan önce girdikleri için müzakere salonundan çıkarıldı. 

Olay, çarşamba günü Putin'in Kuzey Kore'ye ziyaretinin devlet televizyonları tarafından canlı yayınlandığı sırada yaşandı.

Görüntülerde salona ilk olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un girdiği ve üstüne bir şey geldiğinden şikayet ettiği görüldü. Daha sonra Rusya Birinci Başbakan Yardımcısı Denis Manturov ve Başbakan Yardımcısı Vitali Savelyev'in onun yanına oturdu. 

Başbakan Yardımcısı Aleksandır Novak, Sağlık Bakanı Mikhail Muraşko ve Rusya uzay ajansı Roscosmos'un başındaki Yuri Borisov da odaya girdi.

Bu sırada kameranın açısında olmayan bir Kuzey Koreli yetkili, "Durun" dedi. 

Rusya delegasyonundan bir kişi, "O zaman neden içeri girdik" diye tepki gösterdi. 

"Bizim bir protokolümüz var" diye yanıt veren Kuzey Koreli yetkili, "Sizi masaya biz davet ederiz. Liderlerimiz kısa süre içinde bize katılacak" diye konuştu.

Rus yetkili bunun üzerine, "Bizi hemen uyarmalıydınız. Bize ilk olarak 'koşun' dediniz" diyerek tepkisini sürdürdü.

Yayın bu tartışmanın ardından kısa süreliğine kesildi. Canlı yayın tekrar başladığında salonun boş olduğu görüldü. 


Al Jazeera | İsrail güçleri güney Gazze'de yardım bekleyen insanları hedef aldı: 9 ölü

İsrail tankları ve dronları Refah'ın batısındaki mahallelerde ilerlemeye devam ederken, Al Jazeera'nın haberine göre yardım bekleyenlere yapılan bir saldırıda en az 9 Filistinli öldürüldü ve 30 kişi yaralandı.