Dünya

Britanya'da İşçi Partisi seçim kampanyasını başlattı: Halkın AB'de kalmak veya mantıklı bir anlaşma arasında seçimi olacak

31 Ekim 2019 14:39

T24 Dış haberler

Britanya'da ana muhalefet konumundaki İşçi Partisi, 12 Aralık'ta yapılması beklenen erken genel seçim için kampanyasını başlattı. 

Londra'daki Battersea Sanat Merkezi'nde yapılan kampanya açılışına büyük bir kalabalık katıldı. 

İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn, "şu ana kadar Britanya'nın gördüğü en arzulu ve radikal seçim kampanyasını yapacağız" dedi. "İşçi Partisi sizin yanınızda duruyor. Zenginliği ve gücü çoğunluğun eline verecek" diyen Corbyn, "Boris Johnson gibi yönetmek için doğduklarını düşünen Muhafazakarlar sadece azınlığın çıkarlarını savunacak" dedi.

Corbyn, konuşmasında iklim kriziniyle ilgili harekete geçilmesi gerektiğine de sıkça vurgu yaptı.

Johnson'ın "31 Ekim'de ne olursa olsun Avrupa Birliği'nden ayrılacağız vaadini de hatırlatan İşçi Partisi lideri, "Bugün 31 Ekim, Boris Johnson'ın AB'den ayrılacağımız gün olduğuna dair söz verdiği gün. Bugünden sonraya erteleme yapacağına bir 'çukurda ölmeyi tercih deceğini' söylemişti. Ama başarısız oldu. Bu sadece onun başarısızlığı. Boris Johnson'a güvenemezsiniz" diye konuştu.

Corbyn, seçilmeleri durumunda yeni bir Brexit referandumu yapılacağını da doğrulayarak, "Halkın AB'de kalmak veya mantıklı bir anlaşma arasında seçimi olacak" dedi.

BBC muhabiri Peter Saull'un aktardığına göre İşçi Partisi yeni seçimlerde bir eski: "Çoğunluk için, azınlık için değil", bir de yeni slogan; "Gerçek değişiklik zamanı", kullanacak.

Britanya Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası, erken seçim kararının bu hafta onarken, üst meclis Lordlar Kamarası'nın da tasarıya kısa süre içinde onay vermesine kesin gözüyle bakılıyor.