Dünya Basınında Bugün

Britanya'da hapisten kaçan terör şüphelisi içeriden yardım almış olabilir, Kremlin'den ABD'ye seyreltilmiş uranyum tepkisi, Kuzey Kore 'taktik nükleer saldırı' denizaltısını denize indirdi | Dünya Basınında Bugün

08 Eylül 2023 08:50

T24 Dış Haberler

Britanya'da seri bebek katili Lucy Letby'nin cinayetlerinin ardından sular durulmuyor. Bu kez de daha önce şüpheli görülen bebek ölümlerin hastanelerin rolü araştırılacak. Britanya'da 'düşman devlet için çalışmak'la suçlanan 21 yaşındaki terör şüphelisi Daniel Abed Khalife'nin cezaevi mutfağında çalışırken gelen bir teslimat kamyonuyla firar etmesi cezaevi kesintilerini gündeme getirdi. Daniel Khalife'nin firarı için cezaevinin içinden yardım aldığı iddia ediliyor. Ağustos ayında Rusya'nın güneydoğudaki Urozhaine köyünden çekilişini gösteren görüntüler Ukrayna'nın misket bombası kullandığını kanıtlıyor. ABD eski Başkanı Donald Trump, ABD Başkanı Joe Biden'a giderek daha sert ifadelerle sataşıyor. Biden'a yönelik Trump iddiaları, Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın yurt dışı iş ilişkileri hakkında sağa yakın medyada çıkan haberlere dayanıyor. Kremlin, ABD'nin Ukrayna'ya seyreltilmiş uranyum tankı mermileri sağlama planlarını kınadı ve mühimmat kullanımının devam eden olumsuz etkilerinden Washington'un sorumlu olacağını söyledi. Kuzey Kore, lider Kim Jong Un'un ABD ve Asyalı müttefiklerine karşı nükleer silahlı bir donanma geliştirme planının önemli bir parçası olan ilk operasyonel “taktik nükleer saldırı denizaltısını” denize indirdi.

8 Eylül 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle..

The Times | Britanya'da bebek ölümleri incelenecek

Britanya'da seri bebek katili Lucy Letby'nin cinayetlerinin ardından sular durulmuyor. Bu kez de daha önce şüpheli görülen bebek ölümlerin hastanelerin rolü araştırılacak. 

Polis, Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) en büyük skandalına ilişkin cezai soruşturmanın bir parçası olarak hastane yöneticilerinin bebek ölümlerini örtbas ettiği söylenen iddiaların tümünü araştıracak. 

Son on yılda Nottingham Üniversitesi Hastaneleri Vakfı'nda önlenebilir zararlara maruz kalmış 1700'den fazla anne veya bebeğin bakımı büyük bir incelemenin parçası olacak. 

The Times gazetesinin ilk sayfasından verdiği habere göre; polisin, bebeklerin öldüğü ya da zarar gördüğü münferit durumları araştırmanın yanı sıra, üst düzey personelin eylemlerini de inceleyerek örtbas edip etmediklerini ve çocuklarını korkunç koşullarda kaybeden ailelere yalan söyleyip söylemediklerini tespit etmesi bekleniyor.

Soruşturma, yenidoğan hemşiresi Lucy Letby'nin bebekleri öldürmeye devam etmesine izin veren Countess of Chester Hastanesi'ndeki skandallar da dahil olmak üzere benzer iddiaları içeren NHS skandallarının ardından geldi. Letby, Geçen ay yedi bebeğin öldürülmesi ve altı bebeğin de öldürülmeye teşebbüs edilmesi suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.


The Guardian | Terör şüphelisinin firarı, cezaevi kesintileri tartışmasını alevlendirdi

Britanya'da 'düşman devlet için çalışmak'la suçlanan 21 yaşındaki terör şüphelisi Daniel Abed Khalife'nin cezaevi mutfağında çalışırken gelen bir teslimat kamyonuyla firar etmesi cezaevi kesintilerini gündeme getirdi. 

The Guardian gazetesinin ilk sayfasına taşıdığı habere göre; Bakanlar, potansiyel olarak tehlikeli olan mahkumları düşük güvenlikli cezaevlerinde kalmaya zorlayan bütçe kesintileri ve personel yetersizliği nedeniyle eleştiriliyor. 

Cezaevleri başmüfettişi, parlamentonun adalet komitesi başkanı ve Cezaevi Memurları Derneği, HMP Wandsworth'un personel sorunları olduğunun bilindiğini söyleyerek Çarşamba sabahı gerçekleşen ve İşçi Partisi'nin "inanılır gibi değil" dediği firar nedeniyle hükümet üzerindeki baskıyı arttırdı.

Casusluk ve terör suçlamalarıyla cezaevinde olan Khalife'nin firarının ardından peşine 150 terörle mücadele görevlisi düştü. Bir yandan da cezaevinden yardım alıp almadığı araştırılıyor. Ayrıca kendisini teslimat kamyonunun altına bağlarken kullandığı ekipman ve araçların nasıl fark edilmediği sorusu da yanıtlanmayı bekliyor. 


The Independent | Firari asker hapisten kaçmak için 'yardım' aldı: Bu içeriden bir iş miydi?

The Independent gazetesi ise firari Daniel Khalife'nin firarı için cezaevinin içinden yardım aldığı iddialarını ilk sayfasına taşıdı. 

Gazeteye konuşan istihbarat kaynakları bir yemek teslimat kamyonunun altına bağlanarak kaçan terör şüphelisi Khalife'nin firar için içeriden yardım aldığının "neredeyse kesin" olduğunu söyledi. 

Khalife'nin firarının ardından HMP Wandsworth'ta derin ve yoğun bir soruşturma sürdürülüyor. 


The New York Times | Ukrayna misket bombası kullanmaya devam ediyor

İnsan hakları kaygıları nedeniyle çoğu ülke tarafından yasaklanan misket bombasının bir Ukrayna köyünde çekilen görüntülerde Ukrayna ordusu tarafından kullanıldığı görüldü. Ukraynalı yetkililer, bu silahların "sihirli değnek" olmadığını ancak Rus güçleriyle mücadelede işe yaradığını söylüyor. 

The New York Times gazetesi, Rus birliklerinin ateş altındaki bir Ukrayna köyünde çekilen görüntülerini ilk sayfasına taşıyarak misket bombalarının etkisinin çok az şüpheye yer bıraktığını yazdı.

Gazeteye göre Ağustos ayında Rusya'nın güneydoğudaki Urozhaine köyünden çekilişini gösteren ve The New York Times tarafından doğrulanan drone görüntüleri silahların gücünü gözler önüne seriyor.

Ukrayna, bu yazki karşı saldırının ilerlemesini sağlamak için misket bombalarını kullanmaya başladı. Ancak Ukrayna misket bombalarının sivillerin hayatını tehlikeye atması nedeniyle kendisini insan hakları endişelerine açık hale getirmiş oldular. 

Misket bombaları, patlamamış mermileri yanlışlıkla rahatsız eden ve patlatan çocuklar ve diğer siviller üzerinde bazen yıllar sonra ortaya çıkan yıkıcı etkileri nedeniyle 100'den fazla ülke tarafından yasaklandı. 


The Washington Post | Trump, Biden hakkındaki saldırılarını arttırıyor

ABD eski Başkanı Donald Trump, ABD Başkanı Joe Biden'a giderek daha sert ifadelerle sataşıyor. Biden'a yönelik Trump iddiaları, Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın yurt dışı iş ilişkileri hakkında sağa yakın medyada çıkan haberlere dayanıyor ve The Washington Post gazetesine göre "abartılı ve asılsız iddialar üzerine yoğunlaşıyor". 

Trump'ın gerilimi tırmandırması, Cumhuriyetçilerin önseçimlerde oy oranını artırmasına, pek çok müttefikinin gelecek yılki seçimlerde Biden'la rövanş maçına çıkmayı ummasına ve eski başkanın kampanyanın en yoğun olduğu dönemde birden fazla duruşmaya çıkacak olması nedeniyle cezai tehlikesinin artmasına bağlanıyor.


The Moscow Times | Kremlin, ABD'nin Kiev'e seyreltilmiş uranyum arzını kınadı

Kremlin, ABD'nin Ukrayna'ya seyreltilmiş uranyum tankı mermileri sağlama planlarını kınadı ve mühimmat kullanımının devam eden olumsuz etkilerinden Washington'un sorumlu olacağını söyledi.

Seyreltilmiş uranyum mühimmatları, geçmiş çatışmalarda kullanıldıkları bölgelerde kanser ve doğum kusurları gibi sağlık sorunlarına yol açması nedeniyle tartışmalı bir durumda. 

Pentagon bu hafta, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Kiev'e yaptığı ziyaretle aynı zamana denk gelen 1 milyar dolarlık yardım paketi kapsamında Ukrayna'ya bu turları sağlayacağını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın silahları alması halinde seyreltilmiş uranyum mühimmatını konuşlandıracağı konusunda uyardı.


Al Jazeera | Kuzey Kore 'taktik nükleer saldırı' denizaltısıyla 'yeni bölümü' müjdeliyor

Kuzey Kore, lider Kim Jong Un'un ABD ve Asyalı müttefiklerine karşı nükleer silahlı bir donanma geliştirme planının önemli bir parçası olan ilk operasyonel “taktik nükleer saldırı denizaltısını” denize indirdi.

Resmi Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) denizaltının su altından taktiksel nükleer silahlar fırlatmak üzere tasarlandığını ve Kuzey Kore donanması için "yeni bir bölümün başlangıcını müjdelediğini" söyledi.

Geminin taşıyabileceği ve ateşleyebileceği füzelerin sayısı belirtilmedi, ancak devlet medyasındaki fotoğrafları analiz ettikten sonra bazı uzmanlar, geminin Kuzey Kore'nin Pukgoksong-3 silahlarından 10 tanesini taşıyabileceği ve bunları su altından ateşleyebileceği öne sürdü.